ד"ר דורון אבניאלי מרכז השתלות שיניים

ד"ר דורון אבניאלי

מרכז השתלות שיניים

מומחה פה ולסת עם ניסיון עשיר בהשתלות שיניים ושיקום הפה.

מתביישים לחייך בפומבי? נוהגים להסתיר את הפה בעודכם צוחקים? בהנחה שאתם מקפידים על היגיינת פה ועל צחצוח נכון, מדובר ככל הנראה בבעיה יסודית יותר, אמנם שלא באשמתכם, אבל שבהחלט משפיעה על החיים שלכם – שיניים בולטות או עקומות.

אם גם לכם נמאס להתבייש מהחיוך שלכם, בואו לשמוע איך גם אתם תוכלו לזכות בחיוך הנוצץ והאסתטי שכולנו שואפים אליו, בצורה יעילה ובדוקה – גשר ליישור שיניים.

מתי? למי? כמה עולה? כל מה שרציתם לדעת ועוד – במאמר שלפניכם.

 

גשר בשיניים – מה זה בעצם?

 

גשר בשיניים הוא אביזר אורתודנטי אשר מורכב על השיניים שלכם, ומחבר אותן זו לזו במטרה ליישר את כל השיניים לכיוון אחד ויחיד. הגשר מפעיל לחץ מתמשך על אותן השיניים "הסוררות", החורגות מהשורה, כך שיתמקמו בהדרגה בהתאם למבנה והצורה של יתר השיניים. המשמעות היא שהשיניים שלכם הולכות ו"מתיישרות" בהדרגה בזמן שאתם עובדים, ישנים, אוכלים ומבלים, וכל מה שנותר לכם לעשות זה להמתין בסבלנות 😊

 

גשר השיניים המסורתי למעשה מורכב משני חלקים

:

  • קוביות ברזל/גומי/פלסטיק (סמכים) – מודבקות בצורה נפרדת על כל אחת מהשיניים באמצעות חומר דבק מיוחד, בגוון השן, שאינו משאיר סימנים ואינו מסוכן לבריאות.
  • חוט ברזל – מחבר בין כל הסמכים בשורת השיניים (עליונה/תחתונה), מה שיוצר אחידות ומפעיל לחץ על השיניים ש"חורגות מהשורה", לשוב ולהתיישר עם חברותיהן.

 

אם התהליך נשמע לכם מרתיע או מפחיד, הגיע הזמן להירגע. התקנת גשר היא אחת מהפעולות האורתודנטיות הפשוטות ביותר. כפי שתגלו בהמשך, גם אם לא מדובר בסיבה למסיבה, זה ממש לא דבר נורא, וללא ספק פשוט ונעים בהרבה מטיפול השיניים הסטנדרטי.

 

אילו סוגי גשר בשיניים קיימים?

 

קיימים נכון להיום מספר סוגי גשרים לשיניים, כאשר ההחלטה הסופית איזה גשר מתאים עבורכם נקבעת על ידי האורתודנט המטפל. שלושת הסוגים הנפוצים ביותר של גשרים לשיניים הם:

 

  • גשר קדמי מחוטי תיל ומתכת – זהו גשר השיניים המסורתי, המוכר לכולנו, שמורכב מקוביות ברזל, פלסטיק או גומי, המחוברות אחת לשנייה באמצעות חוט ברזל. אף שמדובר בשיטה המסורתית, שנחשבת לאמינה, החיסרון העיקרי שלה הוא המראה החיצוני הלא אסתטי שנוצר בשל השימוש בקוביות הברזל (מה שרובנו זוכרים מתקופת הגן/בית הספר/התיכון).
  • גשר קדמי שקוף – זהו גשר קדמי לשיניים המורכב מסמכי חרסינה שקופים. המבנה שלו כמעט זהה למבנה של הגשר המסורתי, אבל הוא הרבה פחות בולט לעין. אם תקפידו על היגיינת פה טובה, ותימנעו מצבירת לכלוך ושאריות מזון, גשר החרסינה יהיה למעשה כמעט בלתי נראה. מצד שני, קחו בחשבון שבחירה בגשר חרסינה תאריך את זמן הטיפול, בגלל החיכוך שבין החרסינה ובין חוטי המתכת, מה שמאט את קצב היישור של השיניים
  • גשר אחורי (לינגואלי) – בניגוד לשתי השיטות הקודמות, סוג זה של גשר מורכב על חלקן האחורי של השיניים, ולא על החלק הקדמי, מה שהופך אותו לכמעט בלתי ניתן לראייה. מדובר בשיטה פופולארית שתפסה תאוצה לאורך השנים האחרונות, ובפועל אין לה חסרונות ביחס לשימוש בגשר קדמי, למעט עניין המחיר, כפי שיפורט בהמשך.

 

גשר בשיניים

מי צריך גשר בשיניים?

 

כידוע, השיניים שלנו אינן איבר מולד, אלא צומחות יחד אתנו במהלך השנים. אף שהשיניים צומחות בקצב שונה עבור אנשים שונים, הצמיחה אמורה להסתיים עד לגיל 12, כאשר  בגיל זה לכל אדם יש 28 שיניים (14 בלסת התחתונה ו-14 בלסת העליונה), ועוד ארבעה שיני בינה שיבקעו במהלך גיל ההתבגרות, עד לסביבות גיל 25. מסיבה זו, אין טעם להתחיל בהליך יישור שיניים לפני גיל 12, בטרם בקעו כל שיני החלב – מאחר ומבנה השיניים עדיין לא קבוע. רק לאחר גיל 12, עם תום צמיחת שיני החלב, יש טעם להביא את הילד לביקור ראשון אצל האורתודנט.

 

שימו לב – אחד מכל ארבעה ילדים יידרש לעבור הליך יישור שיניים במהלך חייו, כך שממש לא מומלץ "לדלג" על הביקור הזה. לפי המחקרים, התקופה הטובה ביותר לביצוע הליך יישור שיניים הוא בין הגילאים 12-16, לאחר שכל שיני החלב בקעו, אך לפני שהשיניים ״קובעו״ בפה. בתקופה זו, הליך יישור השיניים צפוי להניב את התוצאות הטובות ביותר, ובפרק הזמן הקצר ביותר. ובכל זאת – זה לא אומר שאם עברתם את גיל 16, נידונתם להסתובב עם שיניים עקומות לשארית חייכם. הליך יישור שיניים באמצעות גשר הוא הליך אפקטיבי בכל גיל, ובהחלט נעשה בו שימוש ליישור שיניים גם עבור מטופלים בוגרים, גם אם לעיתים מדובר בטיפול מורכב יותר.

 

איך מתקינים גשר בשיניים?

 

אם גם אתם מדמיינים חדר ניתוח מלא ברופאים עם חלוקים ומסכות – חשבו שנית. הליך התקנת גשר בשיניים הוא הליך פשוט וקל, שנעשה במרבית המקרים ללא שום כאב, וכמעט ללא תחושת חוסר נוחות, והכל במספר מפגשים קצרים:

 

  • המפגש הראשון הוא למעשה ״מפגש מקדים״, במהלכו מבוצע ניקוי שיניים מקיף על ידי שיננית, שגם תיתן לכם הסבר על צחצוח נכון לכל אורך הטיפול. שימו לב – לשמירה על היגיינת שיניים יש חשיבות רבה להשלמת הליך יישור השיניים בהצלחה – כך שחשוב מאוד לשים לב להסבר, ולפעול על פיו בקפדנות.

 

  • המפגש השני הוא המפגש החשוב ביותר – בו מותקן הגשר עצמו. המפגש יתחיל בהדבקת הסמכים על השיניים – סמך אחד לכל שן, באמצעות חומר דבק מיוחד – ללא זריקת הרדמה וללא כאב כלשהו. לאחר מכן, כל הסמכים יחוברו יחדיו באמצעות חוט ברזל. גם פה – ללא תחושת כאב, וללא צורך בהרדמה או בטשטוש (טיפ: ניתן ומומלץ להביא אוזניות, שיעבירו לכם את הטיפול בכיף 😊).

 

  • המשך הטיפול יתבצע במהלך שורה של טיפולי מעקב, אחת למספר חודשים, לשם בחינת ההשפעה של הגשר על השיניים, ובמידת הצורך ביצוע ״כיוונונים קלים״. אם הכול מתנהל כשורה – כל מפגש כזה ייקח לא יותר ממספר דקות.

 

אחרי כמה זמן ניתן להסיר גשר בשיניים?

 

שאלה מצוינת, שלמרבה הצער אין עליה תשובה חד משמעית. הזמן הנדרש להשלמת הליך יישור השיניים משתנה מאדם לאדם, ותלוי בגורמים גנטיים, מצב השיניים, גיל תחילת הטיפול, מצב ״הקיבוע״ של השיניים, וכן אופן התקדמות הטיפול. לפי הסטטיסטיקה, הליך יישור שיניים סטנדרטי, בילד בין הגילאים 12-16, יימשך בסביבות 18 חודשים (כשנה וחצי).

 

גשר בשיניים

 

כמה עולה התקנת גשר בשיניים?

 

כידוע, טיפולי שיניים, לרבות התקנת גשר בשיניים, הם לא דבר זול. יחד עם זאת, ומבלי להתפשר על איכות הטיפול, ניתן ורצוי לבצע סקר השוואת מחירים, כאשר עלות התקנת גשר בשיניים משתנה מהותית בין רופא אחד למשנהו.

 

  • העלות הבסיסית של טיפול יישור שיניים לתקופה של בין שנה לשנה וחצי, באמצעות גשר קדמי ״קלאסי״ ממתכת, היא לרוב בסביבות ה-12,000-8,000 ש״ח, כאשר רופאים בפריפריה יציעו לרוב מחיר זול יותר מרופאים באזור גוש דן והשרון, שם הטיפול עשוי להגיע ל-15,000 ש״ח ומעלה.

  • במידה ומדובר בהתקנת גשר קדמי שקוף, המחירים עולים משמעותית, ומתחילים מ-20,000 ש״ח. גם כאן, טיפול בפריפריה יהיה לרוב זול יותר, כאשר עלותו יכולה לעמוד על בין 25,000-20,000 ₪. טיפולים זהים באזור המרכז לרוב יתומחרו בסכום של 25,000 – 35,000 ש״ח והלאה.

 

  • עלות התקנת גשר אחורי (לינגואלי) אמנם גבוהה מעלות התקנת גשר קדמי ממתכת, אך נמוכה מעלות התקנת גשר שקוף. מדובר על סכומים הנעים בין 20,000-40,000 ש"ח, כתלות בזהות ובמיקום הרופא, אורך הטיפול, גיל ומורכבות הטיפול, ועוד.

 

כיצד להתכונן להתקנת גשר בשיניים?

 

כאמור, הליך התקנת גשר בשיניים הוא הליך פשוט, לא ניתוחי, שאינו דורש שימוש באמצעי הרדמה או טשטוש. מסיבה זו, אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הטיפול, למעט בדיקה רפואית כללית ותשאול שמתקיים לרוב על ידי האורתודנט בטרם ביצוע ההתקנה.

 

מאחר והטיפול נעשה ללא חומרי הרדמה (למעט מקרים מיוחדים), גם ההתאוששות מהטיפול היא מהירה במיוחד. זכרו – במהלך מספר ימים לאחר התקנת הגשר מומלץ לאכול מאכלים רכים בלבד, ולהימנע מאכילת מוצרים קשים או דביקים, שעלולים לפגוע בהתמקמות הגשר על השיניים.

החשיבות של גשר בשיניים

 

גשר בשיניים ופתרונות דומים כמו:  רסן פנימי לשיניים, עכביש שיניים וכיוצא בזה.. הינו בעל תפקיד מכריע בשמירה על בריאות הפה והרווחה הכללית.
לא רק שגשרים דנטליים מסייעים בשיקום תפקוד הפה ובמניעת בעיות שיניים עתידיות, אלא יש להם גם השפעה חיובית על ההערכה העצמית והביטחון העצמי של האדם. שיניים חסרות יכולות להשפיע על המראה של האדם ולגרום לו להיות מודע לעצמו לגבי החיוך שלו. על ידי החלפת השיניים החסרות בגשר, אנשים יכולים להחזיר את הביטחון שלהם ולהרגיש נוח יותר במצבים חברתיים.
היבט חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון הוא ההשפעה של שיניים חסרות על מבנה העצם שמסביב. כאשר שן אובדת, העצם הבסיסית עשויה להתחיל להידרדר עם הזמן. זה יכול להחליש את הבסיס לשיניים הנותרות ולהפוך אותן לרגישות יותר לאובדן נוסף. גשרים דנטליים מספקים תמיכה לעצם שמסביב ועוזרים לשמור על חוזקה וצפיפותה.
תופעות לוואי אפשריות של גשר בשיניים: מה חשוב לדעת?

בעוד שגשרים דנטליים הם בדרך כלל בטוחים ויעילים, חשוב להיות מודעים לתופעות לוואי אפשריות שעלולות להתעורר. אחת תופעת הלוואי הנפוצה היא רגישות בשיניים, במיוחד בשיניים התומכות בגשר. רגישות זו עלולה להתרחש עקב הכנת שיני העזר, הכוללת הסרת חלק מהאמייל שלהן כדי לפנות מקום לגשר. זה בדרך כלל זמני וניתן לטפל בו עם משחת שיניים מונעת רגישות או באמצעות מברשת שיניים רכה.

תופעת לוואי אפשרית נוספת היא גירוי חניכיים או דלקת סביב הגשר. זה יכול להיגרם על ידי היגיינת פה לא תקינה או ניקוי לא מספק של הגשר ואזור החניכיים שמסביב. חשוב להקפיד על שיטות היגיינת פה טובות, כולל צחצוח קבוע, שימוש בחוט דנטלי ושטיפה במי פה חיטוי כדי למנוע בעיות חניכיים.

במקרים מסוימים, גשר דנטלי עלול לגרום לשינוי ביישור הנשיכה. זה יכול להוביל לאי נוחות או קושי בנשיכה ובלעיסה. אם זה קורה, חשוב להתייעץ עם רופא השיניים שלך כדי להתאים את הגשר ולשחזר את יישור הנשיכה הנכון.

בנוסף, קיים סיכון קל לסיבוכים במהלך מיקום הגשר, כגון זיהום או נזק לשיניים או עצבים סמוכות. עם זאת, סיכונים אלו נדירים וניתן
למזער אותם על ידי בחירת רופא שיניים מנוסה ומיומן.

כיצד לטפל בתופעות הלוואי?

ישנן מספר דרכים להתמודד עם תופעות לוואי שעלולות לנבוע משימוש בגשר שיניים. על ידי טיפול נאות לבריאות הפה שלך וביצוע מספר הנחיות פשוטות, אתה יכול למזער את אי הנוחות ולהבטיח את אורך החיים של הגשר שלך. להלן שלושה היבטים חשובים שיש לקחת בחשבון:

  • היגיינת הפה:
    שמירה על היגיינת הפה היא חיונית בניהול תופעות הלוואי. צחצוח שיניים פעמיים ביום עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים פלואוריד היא חיונית. חשוב גם לנקות את האזור סביב הגשר באמצעות חוט דנטלי או מברשות בין שיניים כדי להסיר כל חלקיקי מזון או הצטברות פלאק. בנוסף, שטיפה במי פה חיטוי יכולה לסייע במניעת דלקת חניכיים ולשמור על הפה רענן ונקי.
  • התמודדות עם רגישות:
    אם אתם חווים רגישות בשיניים לאחר קבלת גשר שיניים, ישנם צעדים שתוכלו לנקוט כדי לנהל אותה. שימוש במשחת שיניים מונעת רגישות יכול לעזור להקל על הרגישות על ידי חסימת קצות העצבים בשיניים. אתה יכול גם להימנע מצריכת מזון ומשקאות חמים או קרים במיוחד שעלולים לעורר רגישות. אם הרגישות נמשכת או מתחזקת, מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים להמשך הערכה ואפשרויות טיפול.
  • בדיקות שיניים סדירות:
    בדיקות שיניים סדירות חיוניות למעקב אחר בריאות גשר השיניים שלך ולטפל בתופעות הלוואי באופן מיידי. רופא השיניים שלך יבדוק את הגשר, יעריך את שגרת היגיינת הפה שלך ויבצע את כל ההתאמות או התיקונים הדרושים. ביקורים שגרתיים אלה יסייעו להבטיח את אורך החיים והיציבות של גשר השיניים.

 

כמה זמן צריך להישאר עם גשר שיניים?

גשר שיניים הוא פתרון ארוך טווח להחלפת שיניים חסרות, אך אורך החיים שלו יכול להשתנות בהתאם למספר גורמים. להלן שלושה שיקולים חשובים בכל הנוגע לאריכות החיים של גשר שיניים:

  • איכות החומר:
    לאיכות החומרים המשמשים בבניית גשר דנטלי יש תפקיד משמעותי בעמידותו ובאורך חייו. בדרך כלל, גשרים העשויים מחומרים איכותיים נוטים להחזיק מעמד זמן רב יותר מאלה העשויים מחומרים פחות עמידים.
  • נוהלי היגיינת הפה:
    היגיינת פה נכונה חיונית בשמירה על אורך החיים של גשר שיניים. צחצוח רגיל, ושטיפה עם מי פה חיטוי עוזרים למנוע הצטברות פלאק, מחלות חניכיים וריקבון סביב הגשר.
  • כוח נשיכה והרגלים:
    הכוחות המופעלים על גשר שיניים באמצעות נשיכה ולעיסה יכולים להשפיע על אורך חייו. כוח נשיכה מוגזם או לא תקין, כגון שחיקה או הידוק שיניים, עלול להפעיל עומס יתר על הגשר והשיניים התומכות שלו, ולהוביל לבלאי מוקדם או נזק.

 

סיכום

 

התקנת גשר בשיניים בימינו היא הליך פשוט, יעיל, מהיר, ללא תופעות לוואי, ללא כאבים, ומבוצעת במינימום של חוסר נוחות למטופל. בניגוד לימים עברו, והודות לפיתוחים הטכנולוגיים, גשר בשיניים כבר לא חייב להיות "מפגע אסטטי", ולמעשה – סביר להניח שלפחות אחד ממכרכם מסתובב ברגעים אלו ממש עם גשר בשיניים – מבלי שידעתם על זה בכלל.

 

מעוניינים בשיניים ישרות ואסטטיות ובחיוך של מיליון דולר? גם לכם מגיע!

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל מקצועי פורום רופאי שיניים

ד"ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים "איכילוב". בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא גשר בשיניים

גשר בשיניים

רציתי לדעת מה האפשרויות לגשר בשיניים עבור בת 30 - לא מעוניינת שיראו את הגשר.. המון תודה

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 25/05/2021
גשר בשיניים בגיל מבוגר

שלום, אני בן 28 ורק לאחרונה התחלתי להרגיש לא נוח עם השיניים שלי ומאוד חשוב לי לשפר את המראה שלהן. השאלה אם יש דרך לעשות גשר בשיניים בלי שיראו אותו בכלל ומה רמת היעילות שלו?

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 12/07/2019
גשר בשיניים

שלום, אני קצת מובכת אבל כותבת בכל זאת..   אני בת 31, השיניים שלי לא ישרות ולאחרונה אני שוקלת לעשות גשר לשיניים.  העניין הוא שזה יכול להיות מגוחך שבחורה בגילי תסתובב עם גשר, רציתי לדעת אם יש...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 19/03/2015
הצעה שקיבלתי לגשר בשיניים

צהריים טובים לכם, שמי אורי, בן 34. לאחרונה קיבלתי מספר הצעות ממרפאות שונות לגבי יישור שיניים. דחיתי את הטיפול במשך שנים והיום אני מסוגל לעמוד בו מבחינה כלכלית. כל המרפאות שדיברתי איתן הן פרטיות....

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 01/07/2013
גשר מניב לניב

האורטודנט שלי אמר לי שאני יכול לעשות גשר בשיניים רק מניב עד ניב ושזה יותר קצר מטיפול אוטודנטי רגיל. (כל הפה). האם זה נכון?? ואם כן כמה זמן זה חוסך לי??? מה היתרונות של ניב עד ניב? מה...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 03/12/2018
איזו מתכת בגשר

 צריך לעשות גשר בשיניים ואני מעוניין במתכת חצי אצילה.הרופא אומר שזה יקר מדי וגם מתכת רגילה מספיקה.מה עדיף? לטענתו של הרופא לא יכול לדעת איזה מתכת שמו במעבדה   

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 16/06/2017
גשר שקוף בגיל 52

שלום, אני בת 52,השיניים התחתונות שלי צפופות בגלל שני הניבים העקומים והבולטים .צילומים גילו נסיגה מקומית קלה בשיניים.ידוע לי שהצפיפות עלולה ליצור בעיה בריאותית בשיניים ולכן שקלתי גשר...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 06/04/2017
גשר זמני

שלום .. האם ניתן לעשות גשר בשיניים אולי אפילו זמני במקום שן אמצעית קדמית בלסת תחתונה ..? עד שהמקום יהיה מוכן להתקנה של שתל ..??! תודה מראש על העזרה .. אמיר 

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 23/02/2017