רסן לשיניים מהווה שיטת טיפול שיניים המשמשת ליישור ויישור שיניים עקומות או לא מיושרות. היא מורכבת מסמכים חיצוניים ופנימיים כאחד הפועלים יחד כדי לשנות בהדרגה את מיקום השיניים לאורך זמן.

רסן לשיניים, מורכב מסוגרי מתכת המחוברים למשטח הקדמי של כל שן באמצעות דבק שיניים. סוגריים אלה מחוברים באמצעות חוט דק, אשר מותאם מעת לעת על ידי האורתודנט כדי להפעיל לחץ ולהנחות את השיניים למקומן הרצוי.
 
מצד שני, סמכים פנימיים, הידועים גם כסמכים לשוניים, ממוקמים על המשטח האחורי של השיניים, מה שהופך אותם כמעט בלתי נראים לאחרים. פלטות אלו משתמשות בסוגריים וחוטים מותאמים אישית המחוברים לצד הפנימי של השיניים, ומאפשרים אפשרות טיפול אורתודונטי דיסקרטי יותר.
 
רסן מהווה שיטה יעילה ביותר לתיקון בעיות שיניים שונות, כולל שיניים צפופות, רווחים, עקיצות יתר, נשיכות יתר והנשיכות צולבות. הם יכולים לשפר הן את המראה האסתטי של החיוך והן את בריאות הפה הכללית על ידי יצירת נשיכה מיושרת כהלכה.
 
בעוד שהמטרה העיקרית של הרסן היא ליישר שיניים, הוא מספק גם יתרונות נוספים. על ידי יישור השיניים, הפלטה יכולה לשפר את יעילות הלעיסה, את בהירות הדיבור, ולהקל על שמירה על היגיינת הפה. שיניים ישרות יותר גם נוטות פחות לבעיות שיניים כמו עששת, מחלות חניכיים ובלאי יתר.
 
חשוב לציין כי משך הלבשת הפלטה עשוי להשתנות בהתאם לחומרת מצב השיניים ותגובת האדם לטיפול. בממוצע, הפלטה לובשת במשך כ 1 עד 3 שנים. עם זאת, האורתודנט יעריך כל מקרה ויספק ציר זמן טיפול משוער.
 

המדע מאחורי הרסן: איך הם עובדים?

 
הפלטה פועלת על ידי הפעלת לחץ עדין ומתמשך על השיניים, מה שגורם להן לעבור בהדרגה למקומן הנכון. תהליך זה מתאפשר באמצעות מדע האורתודונטיה.
 
כאשר מניחים סמכים על השיניים, הם מפעילים לחץ על הסוגריים, אשר בתורם מפעילים כוח על השיניים. כוח זה מגרה את התאים ברצועת החניכיים (רקמת החיבור שמחזיקה את השיניים במקום) להתפרק ולהיבנות מחדש, מה שמאפשר לשיניים לנוע.
 
החוט המחבר בין הסוגריים ממלא תפקיד מכריע בתנועת השיניים. זה מותאם מעת לעת על ידי האורתודנט כדי להנחות את השיניים לתנוחות הרצויות. כשהחוט מתהדק, הוא מפעיל לחץ על השיניים, וגורם להן להזיז בהדרגה.
 
בנוסף, הרצועות האלסטיות המשמשות עם הפלטה עוזרות לתקן בעיות נשיכה. רצועות אלה מחוברות לסוגריים ספציפיים כדי ליישר את השיניים העליונות והתחתונות כראוי. הם מספקים כוח נוסף כדי להזיז את השיניים לכיוון הרצוי ולשפר את יישור הנשיכה.
 
תהליך תנועת השיניים הוא תהליך איטי ויציב. עם הזמן, העצם המקיפה את השיניים מחדשת את עצמה כדי להתאים את מצבי השיניים החדשים. תהליך שיפוץ זה מוקל על ידי הלחץ המתמשך המופעל על ידי הפלטה, המאפשר לשיניים לעבור בהדרגה למקומן החדש והמיושר.
 
חשוב לציין שטיפול יישור שיניים מצריך ביקורים קבועים אצל האורתודנט לצורך התאמות. התאמות אלו מבטיחות שהפלטות מפעילות את מידת הלחץ הנכונה על השיניים לתוצאות מיטביות.
 

ילדים ורסן: מתי הזמן הנכון?

 
הורים רבים תוהים מתי הזמן המתאים לשקול פלטה לילדיהם. האמת היא שאין תשובה חד-משמעית לשאלה הזו. העיתוי של טיפול יישור שיניים לילדים תלוי במספר גורמים, כולל התפתחות השיניים של הילד וחומרת הבעיות האורתודונטיות שלו.
 
באופן כללי, מומלץ שילדים יעברו הערכה אורתודונטית עד גיל 7. בגיל זה, השיניים הקבועות של הילד החלו להיכנס, וניתן לזהות בעיות פוטנציאליות בנשיכה או יישור השיניים. הערכה מוקדמת לא תמיד פירושה טיפול מוקדם, אך היא מאפשרת לאורתודנט לעקוב אחר התפתחות השיניים של הילד ולתכנן כל התערבות נדרשת בעתיד.
 
טיפול יישור שיניים לילדים מתחיל לרוב בין הגילאים 9 עד 14, כאשר רוב השיניים הקבועות בקעו. זהו זמן אידיאלי מכיוון שהלסת עדיין גדלה וניתן להנחות אותה ליצירת נשיכה הרמונית יותר. טיפול בבעיות יישור שיניים במהלך תקופה זו יכול לסייע במניעת בעיות חמורות יותר בבגרות ועשוי להפחית את הצורך בטיפול נרחב יותר בהמשך.
 
עם זאת, כל ילד הוא ייחודי, ועיתוי הטיפול האורתודונטי עשוי להשתנות. חלק מהילדים עשויים לדרוש התערבות מוקדמת, המכונה טיפול שלב I, כדי לטפל בבעיות ספציפיות כגון עקיצות צולבות או צפיפות חמורה. טיפול שלב א' מטרתו לשפר את הנשיכה של הילד וליצור מקום לבקיעת שיניים קבועות. לאחר טיפול שלב I, עשויה להופיע תקופה של מנוחה והתבוננות לפני תחילת טיפול שלב II, הכולל סמכים מקיפים.
 
חשוב להתייעץ עם רופא יישור שיניים המתמחה ביישור שיניים לילדים כדי לקבוע את הזמן המתאים לסוגרים עבור ילדכם. הם ישקלו גורמים כמו התפתחות השיניים של הילד, חומרת הבעיות האורתודונטיות ובריאות הפה הכללית של הילד. האורתודנט ייצור תכנית טיפול פרטנית שתיתן מענה לצרכים הספציפיים של ילדכם ותבטיח את התוצאה הטובה ביותר האפשרית.
 

רסן חיצוני לעומת רסן פנימי: מה ההבדל?

 
כאשר מדובר ברסן, ישנם שני סוגים עיקריים שיש לקחת בחשבון: רסן חיצוני ורסן פנימי. ההבדל בין השניים טמון במיקום ובנראות שלהם.
 
רסנים חיצוניים, הידועים גם כרסנים מסורתיים, הם הסוג הנפוץ ביותר. הם מורכבים מסוגרי מתכת המחוברים למשטח הקדמי של השיניים ומחוברים באמצעות חוטים. רסנים אלה יעילים ביותר בתיקון בעיות יישור שיניים שונות, כגון צפיפות, רווחים ועקיצות לא מיושרות. הם אמנם נראים כאשר אתה מחייך, אבל הם עברו כברת דרך מבחינת אסתטיקה, עם אפשרויות לסוגריים בצבע שיניים או אפילו יישור ברור.
 
מצד שני, סמכים פנימיים, הנקראים גם סמכים לשוניים, ממוקמים על פני השטח הפנימי של השיניים, מה שהופך אותם כמעט בלתי נראים מבחוץ. סוג זה של פלטה מיוצר בהתאמה אישית לקווי המתאר של השיניים של כל אדם, מה שמבטיח התאמה נוחה. פלטה לשונית מציעה אלטרנטיבה מצוינת למי שחפץ בטיפול יישור שיניים דיסקרטי מבלי לפגוע ביעילות.
 
יתרון אחד של רסנים חיצוניים הוא שהם נוטים להיות זולים יותר בהשוואה לרסן פנימי. הטכנולוגיה והחומרים המשמשים לרסן חיצוני קיימים כבר שנים רבות, מה שהופך אותם לאופציה משתלמת עבור מטופלים רבים. בנוסף, רסנים חיצוניים עשויים להיות קלות יותר לניקוי ולתחזוקה מכיוון שהן נגישות יותר לצחצוח וחוט דנטלי.
 
מצד שני, הרסן הפנימי מציע את היתרון של היותם כמעט בלתי נראים. זה יכול להיות מושך במיוחד עבור אנשים שמרגישים מודעים לעצמם לגבי לבישת פלטה ורוצים אפשרות טיפול דיסקרטי יותר. סמכים לשוניים הם גם בחירה מצוינת עבור אנשים העוסקים בספורט מגע או מנגן בכלי נשיפה, מכיוון שאין סוגרים בחזית השיניים שעלולים לגרום לאי נוחות.
 

איך ניתן לדעת אם רסנים פנימיים מתאימים?

 
רסנים פנימיים, הידועים גם בשם רסנים לשוניים, יכולים להיות אופציה מצוינת עבור אנשים המעוניינים בטיפול אורתודונטי דיסקרטי יותר. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון גורמים מסוימים לפני שמחליטים אם הם הבחירה הנכונה.
 
גורם אחד שיש לקחת בחשבון הוא המורכבות של הבעיות האורתודונטיות. הרסן הפנימי יעיל ביותר בתיקון בעיות שיניים שונות, כולל צפיפות, חוסר יישור ובעיות נשיכה. עם זאת, ייתכן שהם לא יתאימו למקרים חמורים יותר הדורשים תנועת שיניים משמעותית או יישור הלסת מחדש. האורתודנט יעריך את הצרכים הספציפיים ויקבע אם הפלטה לשונית יכולה לענות ביעילות על החששות.
 
גורם נוסף שיש לקחת בחשבון הוא רמת הנוחות. בעוד שסמכים לשוניים מיוצרים בהתאמה אישית לקווי המתאר של השיניים, הם עלולים לגרום בהתחלה לאי נוחות או לקות בדיבור. לסוגריים הממוקמים על המשטח הפנימי של השיניים יכול לקחת זמן מה להתרגל אליהם. עם זאת, רוב האנשים מסתגלים במהירות ומוצאים שאי הנוחות היא זמנית.
 
בנוסף, שמירה על היגיינת פה טובה היא חיונית עם רסן לשוני. מכיוון שהסוגרים נמצאים בחלק הפנימי של השיניים, הם יכולים להיות מאתגרים יותר לניקוי בהשוואה לפלטה חיצונית. טכניקות צחצוח ושימוש בחוט דנטלי נכונים, יחד עם בדיקות שיניים קבועות, חיוניות כדי למנוע בעיות כמו הצטברות פלאק או בעיות חניכיים.
 
עלות היא גם גורם שיש לקחת בחשבון. פלטות פנימיות נוטות להיות יקרות יותר מאשר פלטות חיצוניות בשל האופי המותאם אישית של התושבת וההכשרה המיוחדת הנדרשת להתקנתן. חשוב לדון בהיבטים הפיננסיים של פלטה לשונית עם האורתודנט ולהבין את העלויות.
 

אילו גורמים משפיעים על עלות הרסן?

 
עלות רסן לשיניים יכול להשתנות בהתאם למספר גורמים. גורם משמעותי אחד הוא סוג הפלטה. רסני מתכת מסורתיים הם בדרך כלל האופציה המשתלמת ביותר, בעוד שאפשרויות מתקדמות יותר כגון רסן קרמיקה או רסן לשוני נוטים להיות יקרים יותר. החומר המשמש ורמת ההתאמה האישית הנדרשת עבור הרסן יכולים להשפיע על העלות הכוללת.
 
מורכבות הבעיות האורתודונטיות היא גורם נוסף בעל השפעה על העלות. אם המקרה הפרטני דורש תנועת שיניים נרחבת או יישור הלסת מחדש, זה עשוי לדרוש יותר זמן ומשאבים, ובכך להגדיל את העלות הכוללת של הטיפול. בנוסף, משך הטיפול יכול גם להשפיע על העלות, שכן תקופות טיפול ארוכות יותר עשויות לדרוש התאמות ופגישות תכופות יותר.
 
המומחיות והמוניטין של האורתודנט יכולים גם להשפיע על העלות. אורתודנטים מיומנים ומנוסים עשויים לגבות עמלות גבוהות יותר בשל מומחיותם ואיכות השירותים שלהם. חשוב לקחת בחשבון את הכישורים והרקורד של האורתודנט שלך בעת הערכת עלות הפלטה.
 
גם מיקום גיאוגרפי יכול לשחק תפקיד בקביעת העלות. יוקר המחיה והעמלות הממוצעות עבור שירותי שיניים יכולים להשתנות מאזור אחד למשנהו. באופן כללי, אזורים עירוניים ואזורים בעלי יוקר מחיה גבוה יותר נוטים לקבל עמלות יישור שיניים גבוהות יותר.
 
כיסוי ביטוחי ואפשרויות תשלום הם גורמים נוספים שיש לקחת בחשבון. חלק מתכניות ביטוח שיניים מציעות כיסוי לטיפול אורתודונטי, שיכול להוזיל משמעותית את עלויות התשלום. חשוב לבדוק את פוליסת הביטוח ולהבין את גבולות הכיסוי וכל החרגה. מרפאות יישור שיניים רבים מציעים גם תוכניות תשלום גמישות או אפשרויות מימון כדי לעזור להפוך את עלות הרסן לנגישה יותר.
 

שמירה על רסן השיניים: טיפים וטריקים

 
טיפול ותחזוקה נאותים של הרסן חיוניים להבטחת יעילות הטיפול ולמניעת סיבוכים כלשהם. הנה כמה טיפים וטריקים מועילים שכדאי לזכור:

     

  • הקפידו על היגיינת פה:
    צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום, בעזרת מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים פלואוריד. שימו לב במיוחד לניקוי סביב הסוגריים והחוטים של הרסן, מכיוון שחלקיקי מזון עלולים להילכד בקלות. שקול להשתמש במברשת בין שיניים או בהברגות חוט לניקוי בין השיניים ומתחת לחוטים.

 

  • שימו לב לתזונה שלכם:
    הימנעו ממזונות דביקים, קשים ולעיסים שעלולים להזיק או לעקור את הרסן או עכביש בשיניים. יש לבחור במזונות רכים יותר, כגון ירקות מאודים, פירה ובשר רזה. חותכים פירות וירקות לחתיכות קטנות יותר בגודל נגיס כדי להקל על הלעיסה.
  • השתמשו בשעווה אורתודונטית:
    אם הרסן שלכם גורם לגירוי או פצעים בתוך הפה, מרחו כמות קטנה של שעווה אורתודונטית על האזור הפגוע. זה יספק מחסום הגנה ויקל על אי נוחות.
  • גשו לבדיקות סדירות:
    חשוב להגיע לכל הפגישות שנקבעו עם האורתודנט שלכם. ביקורים אלו מאפשרים לבצע התאמות לסוגרים שלכם ולעקוב אחר ההתקדמות שלכם. חשוב להעלות כל דאגה או בעיה שיש במהלך פגישות אלה. ביקורים דחופים יכולים גם לאפשר לזהות בעיות שונות כמו: מצב של שן כלואה בזמן ולהציע טיפול יעיל.
  • הגנו על הרסן במהלך ביצוע פעילות גופנית:
    אם אתם לוקחים חלק בספורט או בפעילויות גופניות אחרות, חבישת מגן פה חיונית כדי להגן על הפלטה מפני נזק אפשרי. האורתודנט יכול להמליץ על מגן פה מתאים לצרכים הספציפיים.
  • הימנעות מהרגלי פה רעים:
    הימנעו מללעוס עטים, עפרונות או ציפורניים, מכיוון שהדבר עלול להזיק לסוגרים. בנוסף, הימנע מהרגלים כגון נשיכת שפתיים או מציצת האגודל, מכיוון שאלה עלולים להפריע ליישור השיניים.

 

החיים שאחרי הרסן: למה לצפות?

 
אחרי חודשים או אפילו שנים של שימוש בפלטה, סוף סוף יגיע היום שבו יוסרו, ויחשפו את השיניים המיושרות להפליא. זה מסמן את תחילתו של שלב חדש במסע האורתודונטי – החיים שאחרי הרסן.
 
עם הסרת הרסן, ניתן יהיה לחוות תחושת הקלה והתרגשות. השיניים ירגישו חלקות ונקיות, וסביר להניח שתופתעו מהשינוי שחל. עם זאת, חשוב לזכור שהתהליך עדיין לא הושלם לחלוטין.
 
במהלך הימים הראשונים לאחר הסרת הרסן, עלולים להיות מצבים של תחושת אי נוחות או רגישות מסוימת בשיניים. זה נורמלי ואמור להתפוגג במהירות. רצוי להקפיד על מזון רך ולהימנע ממשקאות חמים או קרים מדי בתקופה זו.
 
ככל שיעברו הימים והשבועות, תסתגלו בהדרגה לחיים ללא רסן. המטופלים עשויים לגלות שהדיבור והאכילה הופכים קלים יותר, מכיוון שנוכחותם של סוגריים וחוטים כבר לא מהווה גורם. בנוסף, ניתן יהיה גם ליהנות מהחופש הטמון ביכולת לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי ללא שום חסימות, מה שהופך את תחזוקת היגיינת הפה לפשוטה יותר.
 
חשוב לציין שגם לאחר הורדת רסן או גשר לשיניים ביקורי שיניים קבועים עדיין חיוניים. האורתודנט ירצה לעקוב אחר יציבות השיניים ויעילות הטיפול. בדיקות אלו גם יבטיחו שהמחזיק שלכם מתאים כראוי ומתפקד כמו שצריך.

 

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד”ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים “איכילוב”. בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום