שקע יבש, המכונה גם מכתשית יבשה, הוא סיבוך נפוץ יחסית שיכול להופיע לאחר עקירת שן. הוא מתאפיין בכאב ואי נוחות חמורים, ויכול להשפיע באופן משמעותי על שגרת היום. הבנת הגורמים, הסימפטומים והטיפול במצב זה הם חיוניים כדי למנוע הופעת המכתשית ולדעת לטפל בצורה נכונה.

מהי מכתשית יבשה?

 

מדובר במצב היכול להופיע לאחר עקירת שן, והוא מלווה בכאבים. הדבר מתרחש במקרים בהם השקע (ממנו נעקרה השן) נותר חשוף, משום שלא נוצר בו כראוי קריש הדם שלרוב נוצר לאחר עקירה. ישנם במקרים בהם קריש הדם לא נוצר, ויש מקרים בהם הוא מתמוסס. כך או אחרת השקע נותר ללא קריש דם, ולכן כל מגע עם העצבים החשופים שבאזור מוביל לכאבים עזים. הכאב יכול להקרין לאוזן ולצוואר, ומלווה בריח רע מהפה וטעם לא נעים. שקע יבש עלול לעכב את תהליך הריפוי ולהגדיל את הסיכון לזיהום, ולכן חשוב לקבל טיפול רפואי.

 

הגורמים למכתשית יבשה

 

טראומה במהלך תהליך העקירה: במהלך העקירה, במידה וחל קושי בהסרת השן, הרי שנדרשת מניפולציה נרחבת (פעולה רפואית מורכבת יותר מעקירה רגילה), מה שעלול להוביל לנזק לקריש הדם הנוצר בשקע. טראומה כזו יכולה לגרום לקריש הדם להתמוסס או להשיל את עצמו, ולהשאיר את העצם והעצבים שבבסיס חשופים.

 

זיהום: אם השקע הופך נגוע לאחר העקירה, הדבריכול למנוע היווצרות של קריש דם או להמיס קריש דם קיים. זיהום יכול להתרחש אם אזור העקירה אינו נקי באופן מספק, או כאשר יש נוכחות של חיידקים מחלל הפה שהגיעו אל אזור השקע עצמו. 

 

עישון: עישון יכול להפריע לתהליך הריפוי ולהפחית את זרימת הדם לשקע, מה שעלול  להגביר את הסיכון להיווצרות שקע יבש. ניקוטין וכימיקלים אחרים בסיגריות יכולים להשפיע גם על היכולת של הגוף ליצור קרישי דם חדשים.

 

היגיינת פה ירודה: אם אזור העקירה אינו נקי, הדבר מגביר את הסיכון לשקע יבש. חשוב לעקוב אחר ההנחיות של רופא השיניים או הרופא המנתח בכל הקשור לניקוי אזור העקירה, להימנע משטיפה פה מאסיבית, כמו גם הימנעות מצחצוח בימים הסמוכים שלאחר ביצוע העקירה.

 

גורמים הורמונליים: נשים הנוטלות אמצעי מניעה דרך הפה או מי שנמצאות בטיפול הורמונלי אחר, עשויות להיות בסיכון מוגבר להיווצרות של שקע יבש – עקב שינויים הורמונליים המשפיעים על יכולת קרישת הדם בגוף. תנודות הורמונליות במהלך המחזור החודשי עשויות גם הן להגביר את הסיכון לשקע יבש אצל חלק מהנשים.

 

מכתשית יבשה תסמינים

 

כאב חמור המקרין מאזור העקירה לאוזן ולצוואר: כאב הוא הסימפטום השכיח ביותר של שקע יבש, והוא יכול להיות אינטנסיבי ובאופן חזרתי. הכאב יכול להופיע מספר ימים לאחר עקירת השן, והוא עלול להחמיר במהלך הזמן. הוא עשוי גם להקרין לאוזן ולצוואר, מה שמקשה על שינה או ריכוז.

 

טעם לא נעים בפה: שקע יבש יכול לגרום לטעם רע בפה, המתואר לעתים קרובות כחמוץ או מתכתי. טעם זה עשוי להיגרם על ידי העצם או הרקמה החשופה בשקע, או כתוצאה מחיידקים במקום.

 

ריח רע מהפה: שקע יבש יכול גם לגרום לריח רע מהפה, בשל נוכחות של חיידקים בשקע. ריח רע מהפה עשוי להימשך גם במידה והגיינת הפה היא סבירה. 

 

עצם נראית לעין בשקע: שקע יבש יכול לגרום לקריש הדם להתמוסס או לצאת, ולהשאיר את העצם הבסיס חשופה. ולכן השקע יכול להיראות ריק, והעצם גלויה לעין. 

 

שקע ריק למראה שבו אמור להיות קריש הדם: שקע יבש יכול ליצור מראה של שקע יבש ולבן ללא תוכן, משום שאין בו את  קריש הדם הנוצר לרוב באופן טבעי לאחר עקירת שן.

 

גירוי או רגישות לנוזלים חמים או קרים או למזון: שקע יבש עלול לגרום לגירוי או רגישות לנוזלים כמו גם למזון חם או קר, מה שמקשה על אכילה או שתייה בצורה נוחה.

 

מכתשית יבשה

 

מכתשית יבשה – טיפול

 

טיפול בשקע יבש בדרך כלל כרוך בטיפול בסימפטומים של כאב ואי נוחות, כמו גם ריפוי באזור הפגוע. הנה כמה אפשרויות טיפול נפוצות עבור שקע יבש:

 

טיפול בכאב: תרופות ללא מרשם לכאב, כגון איבופרופן או אצטמינופן, עשויות להיות מומלצות להקלה על הכאב. במקרים מסוימים, רופא השיניים עשוי לרשום תרופות כאב חזקות יותר או ג'ל הטשטש את הכאב, אותו ניתן למרוח ישירות על האזור הפגוע.

 

תרופות לטיפול בשקע יבש: לצד תרופות ללא מרשם, ניתן גם לקבל באמצעות מרשם מהרופא תרופות מרשם במטרה לזרז ריפוי של האזור ולהקל על כאבים. תרופות אלו עשויות להכיל חומר הרדמה מקומי, כמו גם חומרים לחיטוי ומניעת זיהום. 

 

התערבות כירורגית: במקרים חמורים, רופא השיניים או הרופא המנתח עשויים לפנות להליך פולשני-ניתוחי בכדי לנקות את האזור בשקע. מדובר על ניקוי והסרה של פסולת מקומית כמו למשל שברי עצם המונעים את תהליך הריפוי. ניתן לבצע את הפרוצדורה בהרדמה מקומית. 

 

תרופות ביתיות: במקביל לטיפול הרפואי, יש כמה תרופות ביתיות שיכולות לעזור להקל על הכאב ולזרז את תהליך הריפוי. תרופות אלו כוללות למשל קומרפסים קרים על האזור הרגיש, שטיפות פה עם מים מלוחים, או באמצעות שמן ציפורן, או הנחת שקית תה לחה על האזור.

 

מכתשית יבשה – תרופות סבתא

 

יש מספר תרופות ביתיות שניתן להשתמש בהן כדי להקל על הכאב ולקדם ריפוי במקרים של שקע יבש. הנה כמה תרופות ביתיות נפוצות לשקע יבש:

 

דחיסה קרה: ביצוע של קומפרסים קרים על האזור הפגוע יכול לסייע בהקלה על כאבים  לעזור, ולהפחית את הנפיחות. לצורך כך יש לעטוף במגבת כמה קוביות קרח, ולהניח את קוביות הקרח על הלחי (באופן חיצוני לחלל הפה) במשך 10 עד 15 דקות בכל פעם. 

 

שטיפה עם מים מלוחים: שטיפת פה עם מים מלוחים חמים יכולה לעזור להפחית את הדלקת ולזרז ריפוי. מערבבים כפית מלח עם כוס מים חמים ומגרגרים את התמיסה בחלל הפה  למשך 30 שניות, לפני שיורקים אותה החוצה.

 

שמן ציפורן: שמן ציפורן מכיל חומר הרדמה טבעי ומיוחסות לו תכונות אנטי דלקתיות. הוא יכול לסייע בהקלה על כאב ודלקת הקשורים לשקע יבש. יש להשרות צמר גפן בשמן ציפורן ולהניח על האזור הפגוע. 

 

שקיות תה: הנחת שקית תה לחה על האזור הפגוע יכולה לעזור להקל על הכאב ולזרז את הריפוי. תה שחור מכיל תיאנין , אשר יכולים לעזור בהפחתת הדלקת וזירוז ייצור של קרישי דם. יש לבשל שקית תה במים חמים ולהניח להתקרר, לפני שמניחים אותה על האזור הפגוע. 

 

חשוב לציין כי בעוד תרופות ביתיות מסוג זה עשויות לעזור להקל על הסימפטומים של שקע יבש, הן לא מהוות תחליף לטיפול רפואי מקצועי. חשוב להתייעץ עם רופא השיניים לפני השימוש בכל תרופה ביתית כדי להבטיח בטיחות ויעילות במקרה הספציפי שלכם.

 

איך נראית מכתשית יבשה?

 

ניתן לזהות שקע יבש לפי המראה שלה, אשר שונה מתהליך הריפוי והמראה של שקע רגיל לאחר עקירת שן. אזור השקע  עשוי להיראות יבש, ריק ולבן, ללא קריש דם טיפוסי הנוצר לאחר החילוץ. העצם בשקע עשויה להיות גלויה גם כן, והאזור עשוי להיות רגיש למגע או ללחץ. בנוסף, ייתכנו סימנים של זיהום, כגון מוגלה או ריח רע שמופץ מהשקע. אם אתם חושדים שיש לכם שקע יבש, חשוב ליצור קשר עם רופא השיניים שיאבחן את המצב.

 

מכתשית יבשה –  זמן החלמה

 

זמן ההחלמה לשקע יבש יכול להשתנות בהתאם לחומרת המצב והטיפול הנדרש. ברוב המקרים, ריפוי של שקע יבש יכול להימשך עד שבועיים על מנת להירפא בצורה מלאה, אם כי כמה אנשים עשויים לחוות סימפטומים במשך זמן רב יותר. עם טיפול וטיפול נכון, רוב האנשים יכולים לצפות לשיפור משמעותי בתסמינים שלהם בתוך כמה ימים. חשוב לעקוב אחר הוראות רופא השיניים או המנתח האוראלי לטיפול ולהימנע מעישון, שתיית אלכוהול או שימוש בקשיות, אשר יכולות להפריע לתהליך הריפוי. אם יש לך חששות לגבי משך הזמן שלוקח להתאושש מהשקע היבש, הקפד לפנות לרופא השיניים או למנתח הפה לקבלת הדרכה.

 

האם מכתשית יבשה עוברת לבד?

 

לא, שקע יבש בדרך כלל לא נעלם מעצמו. נדרש טיפול מתאים מרופא השיניים כדי להקל על הכאבים ולזרז את הריפוי. באם המצב לא מטופל, שקע יבש יכול להתפתח לזיהום, הריפוי מתעכב, ועלולים להיווצר סיבוכים נוספים. חשוב ליצור קשר עם רופא השיניים אם אתם חווים תסמינים כלשהם של שקע יבש לאחר עקירת שן, כמו למשל כאב חמור, ריח רע מהפה או טעם לא נעים בפה. עם קבלת טיפול מיידי, ברוב המקרים של שקע יבש ניתן להתמודד בצורה טובה מאוד עם ריפוי האזור הפגוע בתוך כמה שבועות.

 

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד"ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים "איכילוב". בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום