נפיחות בחניכיים היא בעיה דנטלית נפוצה שיכולה להיות גם לא נוחה וגם מסוכנת מאוד. למרבה המזל, ישנן אפשרויות טיפול רבות ואף זמינות, אשר יכולות להקל על הסימפטומים ולמנוע סיבוכים.

נפיחות בחניכיים היא בעיה דנטלית נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים. המצב הרפואי הזה מאופיין בדלקת, אדמומיות ורכות של החניכיים, ויכול להיגרם על ידי גורמים שונים כגון היגיינת פה ירודה, עישון, שינויים הורמונליים ותרופות מסוימות. נפיחות חניכיים אשר לא מטופלת בצורה נכונה, עלולה להוביל לסיבוכים חמורים כגון אובדן שיניים, מיתון חניכיים, ואפילו מחלות מערכתיות כמו סוכרת. מחלות לב וכלי דם.

 

מהי נפיחות בחניכיים?

 

נפיחות החניכיים היא למעשה דלקת ברקמות החניכיים המקיפות את השיניים. הנפיחות נגרמת בדרך כלל על ידי הצטברות של פלאק וחיידקים על השיניים והחניכיים, אשר יכולים להוביל לתגובה של מערכת החיסון ולנפיחות מיידית. חניכיים נפוחות עשויות להיראות אדומות, נפוחות, ועלולות לדמם בקלות בעת צחצוח שיניים או שימוש בחוט דנטלי. נפיחות חניכיים אשר לא מטופלת כראוי, יכולה להפוך במהרה למחלת חניכיים, ולמצבים חמורים שעלולים להוביל לאובדן שיניים וסיבוכים אחרים.

 

הגורמים לנפיחות של החניכיים

 

היגיינת פה ירודה: צחצוח לקוי, אי שימוש בחוט דנטלי והיעדר ניקוי שיניים יכולים להוביל להצטברות של פלאק וחיידקים על השיניים והחניכיים, אשר יכולים לגרום לנפיחות בחניכיים.

 

עישון ושימוש בטבק: מוצרי טבק יכולים לגרות את החניכיים ולהפחית את זרימת הדם לרקמות, מה שעלול להוביל לדלקת ונפיחות.

 

שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות במהלך גיל ההתבגרות, הריון וגיל המעבר יכולות להשפיע על רקמות החניכיים ולהפוך אותם רגישים יותר לנפיחות.

 

תרופות מסוימות: תרופות מסוימות, כגון תרופות ללחץ דם, תרופות נגד פרכוסים ומדכאי חיסון, יכולות לגרום לנפיחות חניכיים כתופעת לוואי.

 

מחלות ומצבים מערכתיים: מצבים רפואיים כגון סוכרת, HIV ולוקמיה יכולים לסכן את המערכת החיסונית ולהגדיל את הסיכון לנפיחות חניכיים.

 

בעיות שיניים: עששת, מורסות וזיהומים בחניכיים יכולים כולם לגרום לנפיחות חניכיים כתוצאה מהתגובה החיסונית של הגוף לזיהום.

 

תזונה לקויה: תזונה שחסרה בוויטמינים ומינרלים חיוניים יכולה להחליש את המערכת החיסונית ולתרום לנפיחות בחניכיים.

 

איך להוריד נפיחות בחניכיים

 

תרגלו היגיינת פה טובה: צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום והשתמשו בחוט דנטלי מדי יום כדי להסיר פלאק וחיידקים מהשיניים והחניכיים. השתמשו במי שטיפת פה כדי לעזור להרוג חיידקים ולהפחית דלקות.

 

שטפו עם מים מלוחים חמים: ערבבו כפית מלח עם כוס מים חמים וגרגרו את התמיסה סביב הפה למשך 30 שניות. זה יכול לעזור להפחית את הדלקת ולהרגיע את החניכיים הכואבות.

 

קרח: החזיקו חבילת קרח על הלחי ליד האזור הפגוע במשך 10-15 דקות בכל פעם. זה יכול לעזור להרדים את האזור ולהפחית את הנפיחות.

 

משככי כאבים ללא מרשם: תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) כגון איבופרופן ואספירין יכולות לעזור להפחית את הדלקת ולהקל על הכאב.

 

צמחי מרפא: תה קמומיל, שמן ציפורן וכורכום הם צמחים בעלי תכונות אנטי דלקתיות שעשויות לעזור להפחית את נפיחות החניכיים.

 

אם נפיחות החניכיים נמשכת או מלווה בתסמינים אחרים כגון חום או כאב חמור, יש לפנות לרופא השיניים בהקדם האפשרי. רופאי שיניים עשוי להמליץ ​​על ניקוי מקצועי, טיפול תרופתי או התערבות כירורגית כגון טיפול שורש, כדי לטפל בבעיה כמו שצריך.

 

תרופות סבתא

 

בתוך התחום של נפיחות בחניכיים תרופות סבתא יכולות לעשות פלאים. חשוב מאוד להכיר את האפשרויות ולדעת להשתמש בתרופות הללו בצורה הנכונה, מבלי לגרום נזק. הנה כמה מהאפשרויות:

 

שטיפת מים מלוחים: שטפו את הפה עם תמיסת מים מלוחים חמים על ידי המסת כפית מלח בכוס מים חמים. זה יכול לעזור להפחית את הדלקת ולקדם ריפוי.

 

צמחי מרפא: צמחי מרפא מסוימים כמו קמומיל, מרווה וכורכום כוללים תכונות אנטי דלקתיות שיכולים לעזור להרגיע חניכיים נפוחות. הרתחה של עשבי תיבול אלה במים רותחים,  כדי להכין תה מיוחד יכול לעשות פלאים. ניתן גם להחיל את התה הקר על האזור הפגוע עם ספוגית כותנה.

 

אלוורה: לג'ל אלוורה יש תכונות אנטי דלקתיות ואנטיבקטריאליות שיכולות לעזור להפחית נפיחות בחניכיים. מרחו כמות קטנה של ג'ל אלוורה ישירות על החניכיים הנפוחות והשאירו אותו למשך כמה דקות לפני שטיפה עם מים.

 

שטיפה מי חמצן: מערבבים חלקים שווים של 3% מי חמצן ומים ושוטפים את התמיסה בתוך הפה במשך 30 שניות. זה יכול לעזור להרוג חיידקים ולהפחית דלקת.

 

קרח: החלת חבילת קרח על החלק החיצוני של הלחי ליד האזור הפגוע יכולה לעזור להרדים את האזור ולהפחית את הנפיחות.

 

נפיחות בחניכיים

 

נפיחות בחניכיים מעל השן

 

נפיחות בחניכיים מעל השן היא בעיה דנטלית נפוצה שיכולה להיגרם על ידי מגוון גורמים, כולל זיהום, טראומה או דלקת. חשוב לראות את רופא השיניים מיד אם אתם מבחינים בנפיחות מעל השן, שכן זה יכול להיות סימן לבעיית שיניים רצינית יותר, הדורשת טיפול מיידי.

 

רופא השיניים יבצע בדיקה יסודית כדי לקבוע את הגורם הבסיסי לנפיחות ולהמליץ על טיפול מתאים. במקרים מסוימים, תרופות ביתיות כמו קומפרסים קרים ושטיפות מים מלוחים עשויות לסייע בהפחתת הנפיחות, אך חשוב לעקוב אחר עצת רופא השיניים כדי למנוע סיבוכים ולקדם ריפוי.

 

נפיחות אחרי השתלת עצם בחניכיים

 

נפיחות אחרי השתלת עצם בחניכיים היא תופעת לוואי נפוצה לאחר טיפולי כל כך משמעותי בחלל הפה, אם כי היא בדרך כלל זמנית. זה יכול להיגרם על ידי מספר גורמים שכדאי להכיר.

 

דלקת: התגובה הטבעית של הגוף לתהליך השתלת העצם יכולה לגרום לנפיחות בחניכיים.

 

טראומה: ההליך הכירורגי עצמו יכול לגרום לטראומה מסוימת לרקמת החניכיים, במה שעלול לגרום לנפיחות.

 

זיהום: במקרים נדירים, נפיחות לאחר הליך השתלת עצם יכולה להיות סימן לזיהום באזור המנותח.

 

כדי לטפל בנפיחות לאחר הליך השתלת עצם, רופא השיניים עשוי להמליץ על הדברים הבאים:

 

חבילות קרח: החלת שקית קרח על האזור הפגוע במשך 15-20 דקות בכל פעם יכולה לעזור להפחית את הנפיחות ולהקהות את האזור.

 

משככי כאבים: תרופות נגד כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן יכולות לעזור להקל על הכאב ולהפחית את הדלקת.

 

שטיפה של מים מלוחים: שטיפת הפה עם מים מלוחים חמים מספר פעמים ביום יכולה לעזור להפחית נפיחות ולקדם ריפוי.

 

מנוחה: מנוחה והימנעות מפעילויות מאומצות יכולות לעזור להפחית את הנפיחות.

 

חשוב לעקוב אחר ההוראות של רופא השיניים לאחר הניתוח, כדי למזער את הסיכון לסיבוכים ולקדם את הריפוי של האזור. אם אתם חווים נפיחות מתמשכת או החמרה, חום או תסמינים אחרים לאחר הליך השתלת עצם, צרו קשר עם רופא השיניים באופן מיידי, מכיוון שזה עשוי להיות סימן לסיבוך הדורש טיפול.

 

איך למנוע נפיחות בחניכיים

 

מניעת נפיחות של החניכיים כרוכה במספר צעדים מרכזיים לשמירה על היגיינת פה טובה ובריאות כללית. הנה כמה דברים שאפשר לעשות:

 

צחצחו והשתמשו בחוט דנטלי באופן קבוע: צחצחו את השיניים פעמיים ביום למשך שתי דקות בכל פעם, והשתמשו בחוט דנטלי מדי יום כדי להסיר פלאק וחיידקים מהשיניים והחניכיים.

 

שטיפת פה: השתמש בשטיפת פה כדי לעזור להרוג חיידקים ולהפחית את הדלקת בחניכיים.

 

הפסקת עישון: עישון ושימוש בטבק יכולים לגרות את החניכיים ולהגדיל את הסיכון למחלות חניכיים ונפיחות בחניכיים.

 

תזונה בריאה: תזונה עשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים יכולה לעזור לחזק את המערכת החיסונית ולהפחית את הדלקת בגוף.

 

ניהול מתח: מתח יכול להחליש את המערכת החיסונית ולהגדיל את הסיכון של נפיחות חניכיים ובעיות בריאותיות אחרות. תרגול פעילויות הפחתת מתח כגון פעילות גופנית, מדיטציה ויוגה יכולים בהחלט לעזור.

 

שתייה מרובה: שתיית מרובה של מים יכולה לעזור לשטוף חיידקים ורעלים מהפה ולקדם ייצור רוק בריא.

 

ביקור תכוף אצל רופא השיניים: בדיקות שיניים רגילות וניקוי אבן אלו דברים שיכולים לעזור לזהות ולטפל בסימנים מוקדמים של נפיחות חניכיים, ולמנוע בעיות שיניים חמורות יותר מלהתפתח.

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד”ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים “איכילוב”. בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום