שיניים רקובות, מצב המכונה גם עששת, הינו מצב המתייחס לבעיה נפוצה כאשר האמייל, שכבת ההגנה החיצונית של השן, ניזוקה ומתחילה להתפרק. ריקבון זה נובע מהימצאותם של חיידקים מזיקים בפה, הניזונים מהסוכרים והעמילנים מהמזון שאנו צורכים.

כאשר חיידקים צורכים את הסוכרים הללו, הם מייצרים חומצות התוקפות את אמייל השן, מה שמוביל להיווצרות חורים. אם לא מטפלים, החורים הללו עלולים להגיע עמוק יותר לתוך השן, ולבסוף להגיע לשכבות הפנימיות הרגישות, כגון הדנטין והעיסה, לגרום לכאבים עזים, והדבר אף עלול להוביל לאובדן שיניים.

שיניים רקובות יכולות להופיע בכל גיל, מילדים צעירים ועד מבוגרים. חשוב להבין שעששת אינה תהליך טבעי וניתן למנוע אותה באמצעות היגיינת הפה ובדיקות שיניים קבועות. עם זאת, אם לא נוקטים אמצעי מניעה, הסיכון לפתח שיניים רקובות עולה באופן משמעותי.

שיניים רקובות יכולות להשפיע על היבטים שונים בחיים. כך, זה יכול לגרום לכאב ואי נוחות בזמן אכילה או שתייה, להשפיע על הדיבור ולהוביל לביטחון עצמי נמוך, מבחינת המראה החיצוני והחיוך. יתרה מכך, לשיניים רקובות יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת על הבריאות הכללית, שכן עששת שלא מטופלת נקשרה למחלות לב וכלי דם, סוכרת ואפילו לידה מוקדמת אצל נשים הרות.

 

מה גורם לשיניים רקובות?

 

מצבי שיניים רקובות מופיעים בעיקר בשל היגיינת פה לקויה ותזונה לא בריאה. כאשר לא מצחצחים שיניים באופן קבוע, הפלאק, שהיא שכבת חיידקים דביקה, מתחילה להצטבר על השיניים. רובד זה מכיל חיידקים מזיקים המייצרים חומצות, כאשר הם באים במגע עם סוכרים מהמזון שאנו אוכלים. עם הזמן, חומצות אלו שוחקות את אמייל השן, מה שמוביל לריקבון ולהיווצרות חורים.

 

בנוסף, צריכת מרובה של מזונות ומשקאות מתוקים וחומציים יכולה לתרום משמעותית לעששת. מזון ממותק מספק דלק לחיידקים בפה שלנו, ומגביר את ייצור החומצות התוקפות את השיניים. מזונות ומשקאות חומציים, כגון פירות הדר ומשקאות מוגזים, יכולים גם להחליש את האמייל, מה שהופך אותו רגיש יותר לריקבון. 

 

גורמים נוספים שיכולים לתרום לשיניים רקובות כוללים יובש בפה, המפחית את ייצור הרוק ואת תהליך הניקוי הטבעי של הפה, ותרופות מסוימות שיכולות להפחית את זרימת הרוק או בעלות תכולת סוכר גבוהה. יתר על כן, גורמים גנטיים, הרגלי היגיינה לקויים במהלך הילדות ומצבים רפואיים מסוימים יכולים גם הם להגביר את הסיכון לפתח שיניים רקובות.

 

כיצד לזהות שיניים רקובות?

 

זיהוי שיניים רקובות הוא חיוני להתערבות וטיפול בזמן. ישנם מספר סימנים גלויים שיכולים לעזור לך לזהות אם יש לך שיניים רקובות. אחד הסימנים הנפוצים ביותר הוא שינוי צבע השיניים. שיניים רקובות נראות לעתים קרובות צהובות, חומות ויש מצבים של שיניים שחורות רקובות – זאת עקב ריקבון והכתמה הנגרמים על ידי חיידקים ופסולת מזון. אם אתה מבחין בכל צבע חריג על השיניים שלך, חיוני להתייעץ עם רופא שיניים.

סימן גלוי נוסף לשיניים רקובות הוא נוכחות של חורים, כאשר חורים קטנים או בורות נוצרים על פני השיניים עקב ריקבון. הם עשויים להראות ככתמים כהים או פתחים זעירים על פני השן. אם אתה חווה רגישות או כאב בשיניים בעת צריכת מזון חם, קר או מתוק, זה יכול להצביע על נוכחות של חורים ושיניים רקובות.

ריח לא נעים או טעם רע מתמשך בפה יכולים להוות גם כן אינדיקציה לשיניים רקובות. חיידקים המשגשגים באזורים הרקובים של השיניים משחררים גזים בעלי ריח רע, מה שמוביל להליטוזיס כרוני. אם יש לך ריח רע מהפה מתמשך למרות נוהלי היגיינת פה טובים, זה עשוי להיות סימן לשיניים רקובות, ומצב זה דורש קבלת טיפול רפואי מתאים ע"י רופא שיניים.

 

בנוסף, חניכיים נפוחות או מדממות יכולות להיות אינדיקציה לשיניים רקובות. כאשר השיניים נרקבות, החיידקים יכולים להתפשט לחניכיים ולגרום לדלקת וזיהום. זה יכול להוביל לרגישות חניכיים, אדמומיות, נפיחות ודימום. אם אתה מבחין בתסמינים אלה, חשוב לפנות לטיפול שיניים בהקדם האפשרי.

 

מניעת שיניים רקובות

 

נקיטת פעולות מניעה היא חיונית לשמירה על שיניים בריאות ומניעת מצבים של שיניים רקובות. הנה כמה צעדים חיוניים שתוכל לנקוט כדי להגן על השיניים שלך מפני עששת ולשמור על בריאות הפה האופטימלית.

בראש ובראשונה, שמירה על היגיינת פה טובה היא דבר חשוב ביותר. זה כולל צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים פלואוריד ושימוש בחוט דנטלי או מברשות לניקוי בין השיניים. צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי עוזרים להסיר רובד וחלקיקי מזון, ומפחיתים את הסיכון לעששת.

אמצעי מניעה חשוב נוסף הוא הגבלת צריכת מזונות ומשקאות ממותקים וחומצים. חומרים אלו עלולים לשחוק את אמייל השן ולקדם צמיחה של חיידקים מזיקים. בחרו בתזונה מאוזנת עשירה בפירות, ירקות ומזונות עשירים בסידן לחיזוק השיניים.

גם בדיקות וניקוי שיניים קבועים חיוניים. רופאי שיניים יכולים לזהות סימנים מוקדמים של עששת ולספק ניקוי מקצועי להסרת רובד ואבנית שלא ניתן להסיר על ידי צחצוח רגיל וחוט דנטלי בלבד. רופאי שיניים יכולים גם לספק טיפולי פלואוריד וחומרי איטום כדי להגן על אזורים פגיעים בשיניים.

הימנעות מטבק וצריכת אלכוהול מופרזת יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לשיניים רקובות. שימוש בטבק, בין אם עישון או לעיסה, מגביר את הסבירות לעששת ומחלות חניכיים. באופן דומה, צריכה מופרזת של אלכוהול עלולה להוביל ליובש בפה, מה שמפחית את ייצור הרוק ומגביר את הסיכון לעששת.

לבסוף, לבישת ציוד מגן במהלך פעילויות שיכולות להוות סיכון לפציעות שיניים יכולה לסייע במניעת נזקים ועששת. שימוש במגן פה יכול לספק אפקט ריפוד ולהגן על השיניים.

 

שיניים רקובות

 

אפשרויות הטיפול בשיניים רקובות

 

בכל הנוגע לטיפול בשיניים רקובות, קיימות מספר אפשרויות בהתאם לחומרת העששת ומידת הפגיעה במבנה השן. להלן שלוש אפשרויות טיפול נפוצות שרופאי שיניים עשויים להמליץ עליהם.

 

סתימות: סתימות שיניים הן הטיפול הנפוץ ביותר לעששת בשלב מוקדם. רופא השיניים מסיר את החלק שנרקב, וממלא את החלל בחומר מילוי, כגון שרף מרוכב או אמלגם. הסתימה לא רק משחזרת את הפונקציונליות של השן אלא גם מונעת עששת נוספת על ידי איטום האזור הפגוע.

 

כתרים דנטליים: לריקבון או נזק נרחב יותר, ייתכן שיהיה צורך בכתר דנטלי. כתר הוא כובע בצורת שן המונח על כל החלק הגלוי של השן. הוא מספק חוזק והגנה תוך שיקום מראה השן ותפקודה. רופא השיניים יסיר את החלק הרקוב של השן, יעצב אותו כך שיתאים לכתר, ולאחר מכן יצמיד את הכתר למקומו.

 

טיפול שורש: כאשר עששת מגיעה לשכבה הפנימית ביותר של השן הנקראת עיסת שיניים, ייתכן שיהיה צורך בטיפול שורש. הליך זה כולל הסרת העיסה הנגועה, ניקוי תעלות השורש ולאחר מכן מילוי בחומר מיוחד. בדרך כלל מניחים כתר דנטלי כדי להגן על השן המטופלת. טיפול שורש יכול להציל את השן הטבעית ולהקל על כאבים הנגרמים מזיהום או דלקת בעיסה.



במקרים מסוימים, במידה והעששת התרחבה באופן כזה שהשן כבר ניזוקה קשות, ייתכן שיהיה צורך בעקירת שיניים. לאחר העקירה, רופא השיניים עשוי להמליץ על אפשרויות החלפת השן החסרה, כגון שתלים דנטליים, גשרים או תותבות.

 

האם ניתן לחזור אחורה בזמן?

 

אמנם לא ניתן לבטל את הנזק שנגרם בשל ריקבון השיניים, אך ניתן לעצור את העששת בשלב מוקדם ולמנוע את ההתקדמות. ניתן להשיג זאת באמצעות טיפול שיניים נכון, ואמצעי מנע.

כאשר מתחילה עששת, האמייל מתחיל להתפרק, מה שגורם לשן להיחלש ולפתח חורים. בשלב זה, בעזרת טיפולי פלואוריד ושיפור היגיינת הפה, ניתן לבצע רה-מינרליזציה של האמייל ולמנוע את החמרת הריקבון. טיפולי פלואוריד יכולים לעזור לחזק את האמייל ולהפוך אותו לעמיד יותר בפני התקפי חומצה. בנוסף, קיון שגרת היגיינת פה טובה על ידי צחצוח פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי באופן קבוע ושימוש במי פה יכולים להסיר רובד וחיידקים התורמים לעששת.

עם זאת, לאחר שהעשת התקדמה וגרמה לנזק משמעותי למבנה השן, לא ניתן להחזיר אותה בכוחות עצמה. יש להסיר את החלק הרקוב של השן, ולשקם את השן באמצעות סתימות שיניים, כתרים או טיפולים מתאימים אחרים.

חשוב לציין שמניעה תמיד טובה יותר מאשר לנסות לטפל בשטח בהשפעות של עששת שכבר מופיעות. שמירה על תזונה בריאה, הגבלת מזון ומשקאות ממותקים וחומציים, וביקור קבוע אצל רופא השיניים לבדיקות וניקויים הם חיוניים במניעת עששת ובצורך בטיפולים נרחבים.

אם אתה חושד שיש לך עששת או מבחין בסימנים של שיניים רקובות, חיוני לפנות לטיפול שיניים מקצועי בהקדם. רופא שיניים יוכל להעריך את מידת העששת ולהמליץ על אפשרויות הטיפול המתאימות ביותר.

 

בדיקת שיניים קבועה

 

בדיקות שיניים סדירות חיוניות לשמירה על בריאות הפה המיטבית ומניעת בעיות שיניים. בדיקות אלו כוללות בדיקה מקיפה של השיניים, החניכיים וחלל הפה הכולל, מה שמאפשר לרופא השיניים לזהות כל בעיה אפשרית בשלב מוקדם. להלן שלוש סיבות מדוע יש צורך בבדיקות שיניים קבועות.

 

זיהוי מוקדם של בעיות שיניים: בדיקות שיניים סדירות מאפשרות לרופאי שיניים לאתר בעיות בשלבים הראשונים שלהן. בעיות בריאות הפה, כגון עששת, שיניים רקובות, מחלות חניכיים וסרטן הפה, מתחילות לעתים קרובות עם תסמינים עדינים שעלולים להיעלם מהעין. במהלך בדיקת שיניים, רופא השיניים יבדוק ביסודיות את השיניים והחניכיים שלך, ויחפש סימנים של ריקבון, דלקת חניכיים או חריגות אחרות. בעזרת גילוי מוקדם, ניתן לטפל בבעיות אלו באופן מיידי, ולמנוע מהן להתקדם למצבים קשים יותר שעלולים לדרוש טיפולים נרחבים ויקרים.

 

ניקוי שיניים מקצועי: במהלך בדיקת שיניים, רופאי שיניים מבצעים ניקוי יסודי של השיניים, מסירים הצטברות רובד ואבנית שלא ניתן לנקות ביעילות בבית באמצעות צחצוח שוטף וחוט דנטלי. הצטברות רובד ואבנית עלולה להוביל לעששת, מחלות חניכיים וריח רע מהפה. ניקוי שיניים עוזר לשמור על בריאות שיניים וחניכיים, ומפחית את הסיכון לפתח בעיות שיניים.

 

מניעה וחינוך: בדיקות שיניים סדירות מספקות הזדמנות לרופאי שיניים לחנך את המטופלים לגבי נוהלי היגיינת הפה ונקיטת פעולות בשגרה שיצמצמו סיכון לבעיות שיניים. רופאי שיניים יכולים להציע ייעוץ מותאם אישית לגבי טכניקות צחצוח, שימוש בחוט דנטלי ושימוש במי פה. הם יכולים גם לספק מידע על ההשפעה של בחירות תזונה ואורח חיים על בריאות הפה.

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד”ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים “איכילוב”. בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום