הבנת האנטומיה של השן הינה חיונית כדי להבין מדוע שיניים יכולות להצהיב וכיצד ניתן לטפל ביעילות בשינוי צבע זה. על כך ועוד במאמר הבא..

שן מורכבת משכבות שונות התורמות למבנה ולתפקודה הכולל. בשכבה החיצונית ביותר, יש לנו את האמייל, שהוא הכיסוי הקשיח והמגן של השן. האמייל אחראי לתת לשיניים את המראה הלבן שלהן ולהגנה על השכבות הבסיסיות מפני נזק. מתחת לאמייל, אנו מוצאים את הדנטין, חומר צהבהב המרכיב את עיקר השן. הדנטין מכיל צינוריות מיקרוסקופיות המאפשרות העברת תחושות לחלק הפנימי ביותר של השן, המכונה עיסת. העיסה היא המקום שבו נמצאים כלי הדם והעצבים של השן.

מדוע השיניים מצהיבות?

ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום להצהבה של שיניים. הבנת הסיבות הללו חיונית על מנת לטפל ביעילות ולמנוע שיניים צהובות.

  • היגיינת פה לקויה:
    צחצוח לקוי ואי הקפדה על שימוש בחוט דנטלי עלולים להוביל להצטברות פלאק על השיניים. עם הזמן, הרובד הזה יכול להתקשות לאבנית, שצבעה צהבהב ויכול לגרום לשיניים להיראות צהובות.
  • מזון ושתייה:
    מאכלים ומשקאות מסוימים עלולים להכתים את האמייל של השיניים ולגרום להן להצהיב. קפה, תה, יין אדום ופירות וירקות בצבע כהה הם אשמים נפוצים. בנוסף, מזון ומשקאות בעלי חומציות גבוהה עלולים לשחוק את האמייל, מה שהופך את הדנטין לגלוי יותר ולהעניק לשיניים מראה צהבהב.
  • בעיות בשיניים:
    בעיות שונות בשיניים עלולות :לתרום" להצהבה של שיניים. עששת, שחיקת אמייל השן ומחלות חניכיים עלולים להשפיע על צבע השיניים. במקרים בהם האמייל דק או פגום, הדנטין הצהבהב שמתחתיו הופך גלוי יותר, וכתוצאה מכך שיניים צהובות.

חשוב לציין שלאנשים מסוימים עשויים להיות שיניים שצבען צהבהב יותר בשל העובי והשקיפות של האמייל שלהם. עם זאת, גם בעלי שיניים צהובות באופן טבעי יכולים לחוות שינוי צבע נוסף עקב גורמים חיצוניים.

 

השפעת הדיאטה על צבע השיניים

למזון ולמשקאות שאנו צורכים על בסיס יומי יכולים להיות השפעה משמעותית על צבע השיניים שלנו. להלן שלושה גורמים מרכזיים הקשורים לתזונה שיכולים לתרום לשינוי צבע השיניים:

  • מזון ומשקאות:
    למזונות ומשקאות מסוימים יש פיגמנטים חזקים שיכולים להכתים את האמייל של השיניים שלנו. קפה, תה, יין אדום ופירות יער בצבע כהה הם אשמים נפוצים. חומרים אלו מכילים כרומוגנים, שהם מולקולות בעל פיגמנט גבוה שעלולות להיצמד למשטח האמייל ולגרום לכתמים צהובים או חומים לאורך זמן. רצוי לצרוך מזונות ומשקאות מכתים אלה במתינות ולשטוף את הפה במים לאחר מכן כדי למזער את השפעות ההכתמה שלהם.
  • מזונות ומשקאות חומציים:
    מזונות ומשקאות בעלי חומציות גבוהה עלולים לשחוק את האמייל של השיניים שלנו, ולהפוך אותן לרגישות יותר להכתמה. פירות הדר, עגבניות ומשקאות מוגזים הם דוגמאות לחומרים חומציים שיכולים להחליש את האמייל. כאשר האמייל נפגע, הדנטין שמתחתיו הופך גלוי יותר, מה שמוביל למראה צהבהב. כדי למתן את ההשפעה של מזונות ומשקאות חומציים, מומלץ לצרוך אותם עם הארוחה, להשתמש בקשית כדי למזער את המגע עם השיניים ולהמתין לפחות 30 דקות לפני הצחצוח כדי לאפשר לרוק לנטרל את החומצה.
  • בחירות תזונתיות לקויות:
    תזונה חסרת רכיבים תזונתיים חיוניים עלולה להשפיע לרעה על בריאות השיניים שלנו ומראהן. סידן וויטמין D, למשל, חיוניים לשמירה על שיניים חזקות ולמניעת שחיקת האמייל. צריכה לא מספקת של חומרים מזינים אלה עלולה לגרום לשיניים להיות מועדות יותר לשינוי צבע. בנוסף, צריכה מופרזת של חטיפים ומשקאות ממותקים עלולה לתרום לעששת, שעלולה לגרום להצהבה. בחירה בתזונה מאוזנת הכוללת שפע של פירות, ירקות, מוצרי חלב וחלבונים רזים יכולה לסייע בתמיכה בשיניים בריאות ולמנוע שינוי צבע.

 

האם הגיל משפיע על שינוי צבע השיניים?

ככל שאנו מתבגרים, טבעי שהשיניים שלנו יעברו שינויים מסוימים, כולל שינוי צבע. עם זאת, חשוב לציין כי הגיל לבדו אינו הגורם הבלעדי שאחראי להצהבת השיניים. ישנם מספר גורמים שתורמים לתופעה זו, והגיל משחק תפקיד בשילוב עם גורמים אחרים. בואו נחקור כיצד הגיל יכול להשפיע על שינוי צבע השיניים:

  • בלאי טבעי:
    עם הזמן, השכבה החיצונית של השיניים שלנו, המכונה אמייל, נשחקת בהדרגה עקב הפעילות היומיומית של לעיסה ונשיכה. בלאי טבעי זה יכול להוביל להידלדלות האמייל ולחשוף את הדנטין הצהבהב שמתחתיו. ככל שאנו מתבגרים, ההשפעות המצטברות של שחיקת האמייל הזו יכולות להיות ברורות יותר, וכתוצאה מכך מראה עמום ומצהיב.
  • חשיפה ממושכת לחומרים מכתימים:
    במהלך חיינו אנו נחשפים לחומרי כתמים שונים כמו קפה, תה וטבק. עם הגיל, החשיפה המצטברת לחומרים אלו עלולה לגבות מחיר על צבע השיניים שלנו. ככל שאנו נחשפים לחומרי כתמים זמן רב יותר, כך גדלים הסיכויים לשינוי צבע השיניים.
  • שינויים בדנטין:
    דנטין, השכבה שמתחת לאמייל, מתכהה באופן טבעי עם הגיל. שינוי צבע מהותי זה יכול להיות מיוחס לתצהיר הדרגתי של מינרלים בתוך הדנטין, הגורם לו להיות צהוב יותר או אפילו חום. ככל שהדנטין מתכהה, זה יכול להשפיע על המראה הכללי של השיניים, ולגרום להן להיראות צהבהבות יותר.

 

עישון והצהבת שיניים: האם יש קשר?

עישון לא רק מזיק לבריאות הכללית אלא גם משפיע באופן משמעותי על מראה השיניים. אין להכחיש את הקשר בין עישון להצהבת שיניים. הנה כיצד עישון גורם לשינוי צבע השיניים:

  • זפת וניקוטין:
    סיגריות מכילות זפת וניקוטין, הידועים כמכתימים שיניים. כאשר שואפים עשן, חומרים אלו עלולים להידבק לאמייל, ולהוביל לשינוי צבע צהוב או חום לאורך זמן. האופי הנקבובי של האמייל הופך אותו לרגיש לספיגת חומרי הכתמה אלו, וכתוצאה מכך להצהבה הדרגתית של השיניים.
  • הפחתת ייצור רוק:
    עישון יכול לגרום לירידה בייצור הרוק. רוק ממלא תפקיד מכריע בשמירה על בריאות הפה שכן הוא עוזר לשטוף חלקיקי מזון ולנטרל חומצות בפה. כאשר ייצור הרוק פוחת, זה מאפשר הצטברות של חיידקים ורובד, התורמים לשינוי צבע השיניים.
  • היווצרות רובד ואבנית מוגברת:
    עישון לא רק מקטין את ייצור הרוק אלא גם משפיע על הרכב הרוק. עישון יכול לשנות את איזון ה-pH בפה, וליצור סביבה שתורמת יותר לצמיחת חיידקים. זה יכול להוביל לעלייה בהיווצרות רובד ואבן, מה שעלול לגרום לשיניים להיראות צהובות או חומות.

חשוב לציין ששינוי צבע השיניים כתוצאה מעישון לא יכול להיות הפיך בקלות עם שיטות היגיינת הפה הרגילות בלבד. בעוד שצחצוח, שימוש בחוט דנטלי וניקוי שיניים רגיל יכולים לסייע בהפחתת כתמי שטח, הכתמים העמוקים יותר הנגרמים מעישון עשויים לדרוש טיפולי הלבנת שיניים מקצועיים כדי להשיג את התוצאות הרצויות.

האם תרופות גורמות להצהבת השיניים?

תרופות מסוימות אכן יכולות לתרום להצהבה של שיניים. זה יכול להיות תוצאה של גורמים שונים הקשורים להרכב ולתופעות הלוואי של תרופות אלו. הנה כמה נקודות עיקריות שכדאי לקחת בחשבון:

  • אנטיביוטיקה:
    חלק מהאנטיביוטיקה, כמו טטרציקלין ודוקסיציקלין, ידועות כגורמות לשינוי צבע השיניים, במיוחד אצל ילדים. תרופות אלו עלולות להשפיע על התפתחות אמייל השן, מה שמוביל לכתמים צהובים או חומים שקשה להסירם.
  • אנטי-היסטמינים:
    אנטי-היסטמינים מסוימים, המשמשים בדרך כלל לטיפול באלרגיות, עלולים לגרום ליובש בפה כתופעת לוואי. ייצור מופחת של רוק יכול לתרום להצטברות של חיידקים ורובד, מה שמוביל לשינוי צבע השיניים לאורך זמן.
  • תרופות אנטי-פסיכוטיות:
    לתרופות אנטי-פסיכוטיות מסוימות, כמו כלורפרומאזין ותיורידזין, יכולות להיות תופעות לוואי הכוללות שינוי צבע בשיניים. תרופות אלו עלולות לגרום לשינויי פיגמנטציה בשיניים, וכתוצאה מכך למראה צהוב או אפרפר.
  • תרופות כימותרפיות:
    תרופות כימותרפיות מסוימות, כמו דוקסורוביצין וציקלופוספמיד, עלולות לגרום לשינוי צבע השיניים כתופעת לוואי. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהופעת כתמים צהובים, חומים או אפילו שחורים על השיניים.

אם אתם חושדים שתרופה אותה אתם נוטלים גורמת לשינוי צבע השיניים, חיוני להתייעץ עם הרופא. הם יכולים להעריך את המצב הספציפי שלך ולהמליץ על תרופות חלופיות במידת הצורך. במקרים מסוימים, היתרונות של התרופה עשויים לעלות על החששות הקוסמטיים, וספק שירותי הבריאות שלך יכול לספק הנחיות לניהול שינוי צבע השיניים.

 

מניעת שיניים צהובות: האם זה אפשרי?

מניעת שיניים צהובות אכן אפשרית עם נוהלי היגיינת הפה ובחירות אורח חיים נכונות. על ידי יישום האסטרטגיות הבאות, תוכלו לשמור על חיוך בהיר ובריא:

    • צחצוח ושימוש בחוט דנטלי:
      צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים פלואוריד והשתמשו בחוט דנטלי מדי יום. שגרה זו מסייעת להסיר רובד ולמנוע הצטברות כתמים שעלולים להוביל להצהבה.
    • הגבלת מזון ומשקאות מכתימים:
      מזונות ומשקאות מסוימים, כגון קפה, תה, יין אדום ופירות יער בצבע כהה, יכולים להכתים את השיניים שלך לאורך זמן. הגבלת הצריכה של פריטים אלה או שטיפת הפה במים לאחר צריכתם יכולה לסייע במניעת הצהבה.
    • הפסקת עישון:
      עישון לא רק מהווה סיכונים בריאותיים חמורים אלא גם מוביל לשינוי צבע השיניים. הכימיקלים במוצרי טבק יכולים להכתים את השיניים ולתרום לתהליך ההצהבה. הפסקת עישון יכולה לשפר משמעותית את מראה השיניים ואת בריאות הפה הכללית.
    • הקפדה על שתיית מים:
      מים לא רק שומרים על לחות אלא גם עוזרים לשטוף חלקיקי מזון ולנטרל את החומצות שעלולות לשחוק את אמייל השן. שטיפת מים בפה לאחר הארוחות יכולה לסייע במניעת כתמים ולשמור על מראה השיניים בהירות.

 

  •  ביקור אצל רופא השיניים באופן קבוע:
    בדיקות שיניים סדירות וניקוי מקצועי חיוניים לשמירה על בריאות הפה ומניעת שיניים צהובות. רופא השיניים שלך יכול לזהות סימנים מוקדמים של שינוי צבע ולספק הנחיות לגבי טכניקות נכונות לטיפול בפה.

 

תרופות ביתיות לשיניים צהובות: האם הן באמת עובדות?

ישנן תרופות רבות בבית וטכניקות "עשה זאת בעצמך" או הלבנת שיניים ביתית המתיימרות להלבין שיניים צהובות. בעוד שחלק מהשיטות הללו עשויות להראות תוצאות מבטיחות, חשוב לגשת אליהן בזהירות ולהבין את המגבלות שלהן. להלן שלושה חומרים נפוצים בבית המוצעות לעתים קרובות עבור שיניים צהובות:

  • סודה לשתייה:
    סודה לשתייה היא מרכיב פופולרי במתכונים רבים להלבנת שיניים "עשה זאת בעצמך". אופיו השוחק עוזר להסיר כתמי שטח ורובד. עם זאת, שימוש מופרז או קרצוף נמרץ מדי עלולים לפגוע באמייל, ולהוביל לרגישות בשיניים ולשינוי צבע נוסף. חשוב להשתמש בסודה לשתייה במשורה ובהנחיית רופא שיניים.
  • מי חמצן:
    מי חמצן הוא חומר הלבנה שנמצא בדרך כלל במוצרי הלבנה ללא מרשם. יש אנשים שמשתמשים בו כמי פה או יוצרים משחה על ידי ערבוב עם סודה לשתייה. למרות שהוא עשוי להבהיר את צבע השיניים, שימוש ממושך או שימוש בריכוז גבוה עלולים להזיק לחניכיים ולאמייל השן. חשוב להתייעץ עם רופא שיניים לפני ניסיון להשתמש במי חמצן להלבנת שיניים.
  • שמן:
    שטיפת השיניים בשמן, כמו שמן קוקוס או שומשום, בפה במשך כמה דקות מדי יום. התומכים בשיטה טוענים שזה עוזר להסיר רעלים וכתמים מהשיניים. עם זאת, ראיות מדעיות התומכות ביעילותו מוגבלות. בעוד למשיכת שמן עשויה להיות כמה יתרונות בריאותיים של הפה, זה לא אמור להחליף צחצוח רגיל וחוט דנטלי.

חשוב לציין שתרופות בבית עשויות לספק תוצאות זמניות, ומידת היעילות יכולה להשתנות מאדם לאדם. בנוסף, תרופות אלו עשויות שלא לטפל בגורמים הבסיסיים של שיניים צהובות, כגון גנטיקה או תרופות מסוימות. כמובן, שאם המצב הוא מחמיר ולדוגמא מופיעים כתמים שחורים על השן חשוב לפנות לרופא שיניים.

 

פתרונות ללא מרשם: פתרון מהיר או פתרון לטווח ארוך?

פתרונות ללא מרשם לשיניים צהובות, כגון משחת שיניים מלבינה, רצועות הלבנה ומגשי הלבנה, זמינים באופן נרחב ולרוב משווקים כאפשרויות מהירות ונוחות. בעוד שמוצרים אלה יכולים לספק שיפור מסוים בצבע השיניים, חשוב לקחת בחשבון את היעילות והמגבלות שלהם.

שימוש במשחת שיניים מלבינה למשל, יכול להוות פתרון יעיל מכיוון שהיא מכילה חומרים שוחקים עדינים המסייעים בהסרת כתמים שטחיים. עם זאת, ייתכן שהם לא יהיו יעילים עבור כתמים עמוקים יותר או שינוי צבע הנגרם על ידי גורמים כגון גנטיקה או תרופות. בנוסף, חשוב לבחור מותג בעל מוניטין ולעקוב אחר ההוראות בקפידה כדי למנוע נזק פוטנציאלי לאמייל.

רצועות הלבנה, לעומת זאת, הן חלקים דקים וגמישים המצופים בג'ל על בסיס מי חמצן. רצועות אלו מוחלות ישירות על השיניים ומשאירות אותן לפרק זמן מוגדר. למרות שהם יכולים לספק תוצאות ניכרות, הם עלולים לא להגיע לכל אזורי השיניים, וכתוצאה מכך הלבנה לא אחידה. כמו כן, חשוב לציין ששימוש יתר או שימוש לרעה ברצועות הלבנה עלול להוביל לרגישות בשיניים או לגירוי בחניכיים.

מגשי הלבנה, זמינים לרוב בערכות, כוללים מילוי של מגשים מותאמים אישית בג'ל הלבנה ובלישה שלהם על השיניים לתקופה מוגדרת. מגשים אלו יכולים להיות יעילים יותר מרצועות מכיוון שהם מכסים שטח פנים גדול יותר. עם זאת, קבלת טביעות מדויקות למגשים חיונית להתאמה נכונה ואחידה של הג'ל.

כאשר שוקלים פתרונות ללא מרשם, חיוני לנהל את הציפיות. מוצרים אלה בדרך כלל מספקים פתרון זמני ולא פתרון לטווח ארוך. בנוסף, מידת ההלבנה שתושג תשתנה בהתאם לשיניו של האדם ולמוצר המשמש.

טיפולים מקצועיים: הפתרון האולטימטיבי?

כאשר מדובר בטיפול בשיניים צהובות, טיפולי שיניים מקצועיים נחשבים פעמים רבות לפתרון האולטימטיבי. טיפולים אלו מבוצעים על ידי רופאי שיניים מיומנים ומנוסים בעלי גישה לטכניקות וכלים מתקדמים שיכולים לטפל ביעילות בשינוי צבע השיניים.
רופא שיניים אמור להתמחות באופן פרטני בקהל ובסוג הבעיה – לדוגמא שיניים רקובות אצל ילדים, מצריכה פניה לרופא שיניים המתמחה בטיפול בילדים.

אחד מטיפולי השיניים המקצועיים הפופולריים ביותר לשיניים צהובות הוא הלבנת שיניים מקצועית. הליך זה כולל מריחת חומר הלבנה מרוכז על השיניים, המופעל על ידי אור מיוחד או לייזר. רופא השיניים עוקב בקפידה אחר התהליך כדי להבטיח תוצאות מיטביות תוך מזעור תופעות לוואי אפשריות.

הלבנת שיניים מקצועית יכולה לספק שיפור משמעותי בצבע השיניים, ולעתים קרובות להשיג גוון לבן יותר מאשר מוצרים ללא מרשם. בנוסף, הטיפול מותאם אישית לצרכיו הספציפיים של כל מטופל תוך התחשבות בגורמים כגון רמת שינוי הצבע והרגישות.

במקרים מסוימים, כאשר ההצהבה נגרמת על ידי גורמים מעבר לכתמי פני השטח, כגון שינוי צבע השן הפנימי או תרופות מסוימות, ניתן להמליץ על טיפולי שיניים מקצועיים כמו ציפוי או הדבקת שיניים. ציפויי ציפוי הם קונכיות דקות העשויות מחרסינה או שרף מרוכב המחוברות למשטח הקדמי של השיניים, מכסות ביעילות כל שינוי צבע ומספקות חיוך לבן במראה טבעי. הדבקת שיניים כוללת מריחת חומר שרף בצבע שן על השיניים ועיצובו לשיפור המראה שלהן, כולל תיקון שינוי צבע.

חשוב לציין כי טיפולי שיניים מקצועיים עשויים שלא להתאים לכל אחד. רופאי שיניים יעריכו את בריאות הפה ואת מצבו הכללי של המטופל כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר. בנוסף, חשוב לשמור על הרגלי היגיינת פה טובים ולהימנע מהרגלים כמו עישון או צריכת כמויות מוגזמות של מזון ומשקאות הגורמים לכתמים כדי לשמר את התוצאות של טיפולי שיניים מקצועיים – ולמנוע מהחרפת המצב וממצבים כמו שיניים בצבע שחור .

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד”ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים “איכילוב”. בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא שיניים צהובות

שיניים צהובות

לבת שלי בת ה-14 יש שיניים בגוון צהבהב מעוניינת לדעת איזה טיפול הלבנה מומלץ בגיל הזה? המון תודה

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 24/10/2019
שיניים צהובות

היי. יש לי דלקת חניכיים די קשה. והשיננית המליצה לי על מי פה של  gingi lacer. ושמתי לב שמאז שהשתמשתי בשטיפה..השיניים שלי הצהיבו. הייתכן? יש לכם אולי המלצה על מי פה שלא מצהיבים? או פתרון אחרון לטיפול...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 28/03/2015
שיניים צהובות

השיניים שלי צהבהבות כבר שנים רבות, רוצה לעשות משהו בנידון, מה ניתן לעשות כשיש כתרים בפה?

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 20/11/2014
האם קקאו גורם לשיניים צהובת?

שלום, האם שתיי קבועה של משקה קקאו\שוקו מכתימה את השיניים וגורמת להם להיות צהובות? גם אם שותים ללא תוספת סוכר אלא משתמשים בממתיק מלאכותים כמו אצסולפאם- K, סוכרלוז. ומתחלב לציטין חמניות. האם אמורה...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 08/03/2024
איך מורידים צבע צהוב מהשיניים

היי לאחר שנים של עישון הפסקתי לעשן ויש לי שינים ממש צהובות האם זה ירד לבד? האם יש לעשות טיפול מיוחד? קבעתי לשיננית אבל השאלה היא אם יש דברים נוספים כדי לזרז את הלבנת השיניים?

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 04/09/2018