ד"ר דורון אבניאלי מרכז השתלות שיניים

ד"ר דורון אבניאלי

מרכז השתלות שיניים

מומחה פה ולסת עם ניסיון עשיר בהשתלות שיניים ושיקום הפה.

שתלים זיגומטיים מציעים פתרון אמין לסובלים מאיבוד עצם חמור. עם זאת, ההליך אינו חף מסיבוכים וסיכונים. לכן, חשוב להבין את ההיבטים הללו ולשקול אותם ברצינות לפני ביצוע ההליך. .

שתלים זיגומטיים הם סוג של שתלים דנטליים המשמשים במקרים בהם השתלים המסורתיים עשויים שלא להיות מתאימים. הם ארוכים יותר משתלים רגילים ומעוגנים בעצם הזיגומטית, המכונה גם עצם הלחי.
 
גישה חדשנית זו מאפשרת לחולים עם אובדן עצם חמור בלסת העליונה עדיין ליהנות מהשתלות שיניים ללא צורך בהליכי השתלת עצם. שתלים זיגומטיים מציעים פתרון בר-קיימא לאנשים שנאמר להם שהם אינם מועמדים להשתלים מסורתיים עקב מבנה עצם לא מספיק.
 
על ידי עקיפת הצורך בהשתלת עצם, שתלים זיגומטיים מספקים פתרון יעיל ומהיר יותר למטופלים המבקשים שיקום שיניים בלסת העליונה.
 
תהליך יעיל זה יכול להפחית משמעותית את זמן הטיפול הכולל ולמזער את מספר ההתערבויות הכירורגיות הנדרשות ולהפחית כאבים אחרי שתל.
יתר על כן, שתלים זיגומטיים מציעים בסיס יציב לתותבות דנטליות, המבטיחים תוצאות ארוכות טווח ושיפור תפקוד הפה למטופלים המתמודדים עם אתגרים עם אפשרויות השתלה מסורתיות.
 
הצורך בשתלים זיגומטיים מתגלה במצבים בהם מטופלים חוו איבוד עצם נרחב בלסת העליונה, לרוב כתוצאה מאובדן שיניים ארוך טווח או מחלת חניכיים. במקרים כאלה, השתלים המסורתיים עשויים שלא להיות ברי ביצוע בשל היעדר מבנה עצם מתאים לתמיכה בהם. שתלים זיגומטיים מספקים אלטרנטיבה בת קיימא על ידי ניצול העצם הזיגומטית הצפופה לצורך התקנת השתלים, ומציעים נקודת עיגון בטוחה עבור תותבות שיניים.
 

כיצד הפעולה של שתלים זיגומטיים?

 
שתלים זיגומטיים פועלים על ידי ניצול העצם הזיגומטית הצפופה באזור הלחיים כבסיס יציב לתותבות דנטליות. ההליך מתחיל בהערכה מקיפה על ידי מומחה לרפואת שיניים כדי לקבוע את היתכנותם של שתלים זיגומטיים עבור המטופל. באמצעות טכניקות הדמיה מתקדמות כגון סריקות CT, מתוכנן המיקום המדויק של השתלים על מנת להבטיח תוצאות מיטביות.
 
במהלך ההליך הניתוחי מוחדרים שתלים זיגומטיים ישירות לעצם הזיגומטית, תוך עקיפת הצורך בהשתלת עצם. טכניקה זו מציעה פתרון יעיל יותר ופחות פולשני לחולים עם אובדן עצם חמור בלסת העליונה. האורך הארוך יותר של שתלים זיגומטיים מספק יציבות ותמיכה משופרים עבור תותבות שיניים, מבטיח התאמה בטוחה והצלחה ארוכת טווח.
 
הנחת שתלים זיגומטיים כרוכה בדרך כלל בגישה זעיר פולשנית, הפחתת אי נוחות לאחר הניתוח ומקדמת ריפוי מהיר יותר. לאחר שהשתלים מוגנים במקומם, מתאפשרת תקופת ריפוי לאוסאואינטגרציה, שבמהלכה השתלים מתמזגים עם רקמת העצם שמסביב. תהליך האינטגרציה הזה חיוני להצלחתם ארוכת הטווח של שתלים זיגומטיים, שכן הוא יוצר קשר חזק בין השתל לעצם.
 

סיבוכים הקשורים לשתלים זיגומטיים

 
שתלים זיגומטיים, למרות שהם מציעים יתרונות משמעותיים, אינם נטולי סיבוכים פוטנציאליים שהמטופלים צריכים להיות מודעים אליהם.
 
בעיה נפוצה אחת היא הסיכון לזיהום בעקבות מיקום ניתוחי של שתלים זיגומטיים. היגיינת פה נכונה וטיפול לאחר הניתוח חיוניים כדי למזער סיכון זה ולהבטיח את הצלחת השתלים.
 
סיבוך נוסף הקשור לשתלים זיגומטיים הוא נזק עצבי, במיוחד לעצב התת-אורביטלי העובר דרך עצם הלחי. תכנון קפדני וטכניקה כירורגית מדויקת הם חיוניים בהימנעות מפגיעה עצבית במהלך תהליך התקנת השתל. מטופלים עלולים לחוות חוסר תחושה זמני או שינוי בתחושה באזור הלחיים, שבדרך כלל חולף עם הזמן.
 
יתרה מכך, לא ניתן להתעלם מהאפשרות של כשל בשתל כאשר בוחנים שתלים זיגומטיים.
 
גורמים כגון איכות עצם ירודה, אינטגרציה לא מספקת של אוסאואוינטגרציה או עומס יתר על השתלים יכולים לתרום לכשל בשתל. יש צורך בפגישות מעקב קבועות עם המומחה לרפואת שיניים כדי לעקוב אחר תקינות השתלים ולטפל בכל בעיה פוטנציאלית באופן מיידי.
 

האם שתלים זיגומטיים מתאימים לכולם?

 
שתלים זיגומטיים הם פתרון שיניים מיוחד שנועד לתת מענה לאטרופיה חמורה של עצם הלסת, מה שהופך אותם לאופציה מתאימה עבור אנשים שאולי אין להם מספיק צפיפות עצם כדי לתמוך בשתלים דנטליים מסורתיים. עם זאת, חשוב להכיר בכך שלא כולם מועמדים להשתלות זיגומטיות. על המטופלים לעבור הערכה יסודית על ידי מנתח פה או פרוסטודנט מוסמך כדי לקבוע אם הם מועמדים מתאימים להליך זה.
 
שיקול מרכזי אחד בהערכת הסיכונים של שתלים זיגומטיים הוא הבריאות הכללית של המטופל. אנשים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים, כגון סוכרת בלתי מבוקרת, הפרעות אוטואימוניות או מערכת חיסונית נפגעת, עשויים שלא להיות מועמדים אידיאליים להשתלות זיגומטיות בשל הסיכון המוגבר לסיבוכים במהלך ואחרי הניתוח. בנוסף, מעשנים עלולים לעמוד בסיכון גבוה יותר לכשל בשתל ויש להמליץ להם להפסיק לעשן לפני ביצוע ההליך.
 

מה אומרים אנשי מקצוע על שתלים זיגומטיים?

 
שתלים זיגומטיים זכו להכרה בקרב אנשי מקצוע בתחום רפואת השיניים כאפשרות טיפול בת קיימא עבור חולים עם אובדן חמור של עצם הלסת. מומחים בתחום רפואת שיניים שתלים מרבים לשבח את השתלים הזיגומטיים על יכולתם לספק תוצאות יציבות וצפויות במקרים בהם השתלים המסורתיים עשויים שלא להיות אפשריים. אנשי מקצוע רבים מחשיבים שתלים זיגומטיים כאלטרנטיבה בעלת ערך שיכולה לשפר משמעותית את איכות החיים עבור אנשים העומדים בפני ספיגת עצם נרחבת.
 
יתרה מכך, אנשי מקצוע מדגישים את היתרונות של שתלים זיגומטיים בהפחתת הצורך בהליכי השתלת עצם פולשניים, אשר יכולים לסייע לייעל את תהליך הטיפול ולמזער את זמן ההחלמה למטופלים. מומחים לרפואת שיניים מדגישים את החשיבות של בחירת מטופל נכונה ותכנון טיפול יסודי על מנת להבטיח את הצלחת השתלת הזיגומטית. על ידי עבודה צמודה עם מטופלים ושימוש בטכנולוגיית הדמיה מתקדמת, אנשי מקצוע יכולים לייעל את תהליך התקנת השתלים ולשפר את תוצאות המטופל.
 

מה אומרים המטופלים על שתלים זיגומטיים?

 
מטופלים שעברו הליכי השתלה זיגומטית חולקים לעתים קרובות משוב חיובי על חוויותיהם ותוצאותיהם. אנשים רבים מדווחים על שיפור משמעותי ביכולת הלעיסה ובתפקוד הפה הכולל שלהם בעקבות השתלת שתל זיגומטי. היציבות והעמידות של שתלים זיגומטיים זוכים לשבחים תדיר על ידי מטופלים, אשר מעריכים את החזרת הביטחון שלהם באכילה ובדיבור ללא דאגות לגבי תנועת השתל או אי נוחות.
 
יתר על כן, מטופלים מביעים לעתים קרובות שביעות רצון מהמראה והתחושה הטבעיים של שתלים זיגומטיים, שיכולים להשתלב בצורה חלקה עם השיניים הקיימות שלהם ולשפר את אסתטיקת החיוך שלהם. לשיפור אסתטי זה יכול להיות השפעה עמוקה על ההערכה העצמית ואיכות החיים של המטופלים, מה שיוביל להגברת האינטראקציות החברתיות ודימוי עצמי חיובי יותר.
 
חלק מהמטופלים מדגישים גם את הנוחות של שתלים זיגומטיים בהשוואה לתותבות מסורתיות, שכן הם מבטלים את הצורך בדבקים והסרה יומיומית, ומספקים פתרון קבוע וללא טרחה.
 
כמובן, שלפני שמתחילים בהליך קיימת חשיבות גבוהה להבין את הנושא של העלות של השתלת שיניים ולבדוק את כל הפרטים והמידע לגבי ההליך של השתלה ממוחשבת

 

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד"ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים "איכילוב". בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.