ד"ר דורון אבניאלי מרכז השתלות שיניים

ד"ר דורון אבניאלי

מרכז השתלות שיניים

מומחה פה ולסת עם ניסיון עשיר בהשתלות שיניים ושיקום הפה.

שיני בינה תחתונות הן שיניים אחרונות בפה, הצומחות בשלב מאוחר יחסית בחיים. לצערנו, אלו גם השיניים הנפוצות ביותר להיווצרות בעיות ולמחייבות עקירה. במקרים רבים, עקירת שן בינה תחתונה הופכת הכרחית על מנת למנוע סיבוכים רפואיים וללסת.

שיני בינה תחתונות הן חלק אינטגרלי ומשמעותי במבנה הפה והלסת, אך לצערנו הן גם אחד האזורים הבעייתיים ביותר. עקב הצימוח המאוחר והלסתות המצומצמות, הן נוטות להתנתק מהמבנה הכללי ולגרום למגוון רחב של בעיות בריאותיות.

במקרים רבים, פתרונה היחיד של בעיית שן בינה תחתונה הוא עקירתה. תהליך זה מורכב מספר שלבים רפואיים וכירורגיים, ויש להבין היטב את הסיבות המחייבות אותו, את המהלך הרפואי המדויק, וכן את השיקולים העומדים בפני המטופל. במאמר זה נספק הסבר מקיף בנוגע לכל ההיבטים הללו, על מנת להעניק לכם את המידע המלא והנדרש בהתמודדות עם עקירת שן בינה תחתונה.

מאפייני שן בינה תחתונה

שיני הבינה התחתונות הן השיניים האחרונות במפה הדנטלית של הפה. הן ממוקמות בפינה התחתונה והאחורית של הלסת, ובדרך כלל צומחות בגיל 17-25.

מאפיינים עיקריים של שיני בינה תחתונות:

  • ממוקמות בקצה האחורי והעמוק של הלסת התחתונה
  • צומחות בגיל מאוחר יחסית, בשלב מאוחר יותר של ההתבגרות
  • בעלות מבנה מורכב יותר מיתר השיניים
  • משטח לעיסה גדול יותר בהשוואה לשיניים אחרות
  • נטייה גבוהה לבעיות כמו התנתקות מהמבנה, עקימות ותקיעות

מתי נדרשת עקירת שן בינה תחתונה?

ישנם מספר מצבים עיקריים המחייבים את עקירת שן הבינה התחתונה:

צמיחה לא תקינה

שן בינה תחתונה עלולה לצמוח בכיוונים שונים מהרצוי, להישאר תקועה בלסת או להצמח בחלקים האחוריים של הפה. מצבים אלה עשויים להוביל לבעיות כמו כאבים, דלקות או בעיות נשיכה.

התנתקות מהמבנה

שן בינה תחתונה המתנתקת מהמבנה הכללי של הלסת עלולה להיות מקור לדלקות, זיהומים ולכאבים חוזרים.

מחסור במקום

במקרים של לסת קטנה או צפיפות שיניים, שן הבינה התחתונה עלולה להיות מוציאה את דרכה ולגרום לבעיות.

נזק לשיניים סמוכות

צמיחה לא תקינה של שן הבינה עלולה להוביל להתנזקות של השיניים הסמוכות.

בעיות רפואיות

במקרים של בעיות רפואיות כמו סוכרת או מחלות אוטואימוניות, עקירת שן הבינה עשויה להיות מומלצת.

התכנות לטיפולים אחרים

לפני טיפולים שיניים מורכבים, כגון התקנת שתלים או גשרים, עקירת שן הבינה עלולה להיות נדרשת.

כיצד מבוצעת עקירת שן בינה תחתונה?

כאשר נקבע כי עקירת שן הבינה התחתונה היא הפתרון הנדרש, רופא השיניים או הכירורג יבצע את הפרוצדורה בשלבים מוגדרים. הליך זה דורש הרדמה, חשיפת השן, הוצאתה בזהירות מהלסת וטיפול בחלל שנוצר. בפרק זה נסקור בפירוט את השלבים המרכזיים של תהליך עקירת שן הבינה התחתונה:

 

הרדמה

לפני תחילת הליך העקירה, יינתן למטופל הרדמה מקומית באזור השן, כדי להקטין את הכאב.

חשיפת השן

רופא השיניים/הכירורג יבצע חיתוך קטן בחניכיים על מנת לחשוף את השן ואת השורשים.

הוצאת השן

לאחר החשיפה, השן תוצא מהלסת בזהירות, לעיתים תוך פילוח לחלקים קטנים יותר.

טיפול בחלל

לאחר ההוצאה, החלל בלסת יטופל באמצעות תפרים או טמפון על מנת לעצור דימום ולאפשר ריפוי.

בדיקות השלמה

רופא השיניים עשוי לבצע צילומי רנטגן נוספים כדי לוודא שההליך הושלם כראוי.

האם כדאי לעקור שן בינה תחתונה?

בדרך כלל, עקירת שן בינה תחתונה היא פעולה הכרחית ומומלצת, בהתחשב בסיכונים והסיבוכים הנלווים:

יתרונות עקירת שן בינה:

  • מניעה של בעיות בריאותיות כמו דלקות וזיהומים
  • מניעת נזק לשיניים סמוכות
  • מניעת בעיות נשיכה וחסימת המעבר
  • התאמה לטיפולים דנטליים אחרים

חסרונות עקירת שן בינה:

  • כאב, נפיחות והחלמה לאחר הניתוח
  • סיכון מוגבר לסיבוכים כמו נזק לעצב או שבירת לסת
  • עלות הטיפול הכירורגי

לאור זאת, במרבית המקרים עקירת שן הבינה התחתונה היא הפתרון הנכון, אך יש להיוועץ ברופא השיניים על מנת להעריך את הסיכונים והתועלת המדויקים עבור המקרה הספציפי.

עקירת שן בינה תחתונה – טיפים חשובים

בשל מורכבות פרוצדורת עקירת שן הבינה התחתונה, ישנם מספר טיפים חשובים שרופאי השיניים ממליצים לנקוט בכדי להבטיח התמודדות מיטבית ותוצאה מוצלחת. בפרק זה נסקור את הטיפים המפורטים:

אל תתעלמו מבעיות

אם אתם חווים כאב, נפיחות או בעיות אחרות הקשורות לשן הבינה התחתונה, חשוב שלא תתעלמו מכך. סימנים אלה עשויים להצביע על בעיה רפואית חמורה יותר, כמו צמיחה לא תקינה, התנתקות מהמבנה או מחלה. אם תזניחו את הבעיה, היא עלולה להחמיר ולצריך התערבות מורכבת יותר בעתיד. לכן, אם חשתם בכל בעיה הקשורה לשן הבינה, פנו מיד לרופא השיניים שלכם כדי שיוכל לבצע הערכה ולקבוע את הטיפול המתאים.

הקפידו על המלצות הרופא

עקירת שן הבינה התחתונה היא פרוצדורה כירורגית מורכבת, המחייבת הקפדה על הוראות הרופא לפני, במהלך ולאחר הניתוח. מלאו אחר כל ההנחיות והמלצות שיספק לכם הרופא המטפל, בנוגע למינון התרופות, טיפולי הניקיון, שיקום התנועתיות ועוד. הקפדה על כך תסייע להבטיח החלמה מהירה ותמנע סיבוכים.

צפו לכאב ונפיחות זמניים

עקירת שן בינה תחתונה היא פרוצדורה כואבת, שעשויה לגרום לכאב ונפיחות זמניים לאחר הביצוע. אך אל תדאגו – הרופא ידאג להקל עליכם את התסמינים הללו באמצעות משככי כאב ונוגדי דלקת מתאימים. הכינו את עצמכם לתקופה הראשונה כאוות נפשכם, ובטחו כי עם הזמן אתם צפויים להחלים.

שפרו את התזונה

לאחר ביצוע עקירת שן הבינה, חשוב להקפיד על תזונה רכה וקלה לעיכול, כדי להימנע מגירוי האזור המנותח. הימנעו ממזונות קשים או דביקים, ובטחו במרקים, פירות ומשקאות קלים. דיאטה מתאימה תסייע בהקלה על הכאב ובהבטחת החלמה מהירה.

שמרו על ניקיון האזור

הקפידו על ניקיון מדוקדק של האזור המנותח, בהתאם להוראות הרופא. נקו בעדינות באמצעות מברשת שיניים רכה, ושטפו את הפה בתמיסות טיהור. שמירה על היגיינה תמנע התפתחות זיהומים ותאיץ את הריפוי.

בצעו תרגילי לסת

על פי הנחיות הרופא, בצעו תרגילים להקלה על התנועתיות והגמישות של הלסת. זה יסייע בהקלת הכאב ובשיקום מהיר יותר של האזור המנותח.

התייעצו עם הרופא בכל שאלה

במהלך כל תהליך עקירת שן הבינה – לפני, במהלך ולאחר הניתוח – אל תהססו להיוועץ ברופא המטפל. שתפו פעולה עימו, שאלו שאלות ובקשו הבהרות. הרופא יספק לכם את ההנחיות והתמיכה הנדרשות להתמודדות מוצלחת.

בהקפדה על יישום הטיפים האלה, תוכלו להתמודד בצורה מיטבית עם עקירת שן הבינה התחתונה, להבטיח החלמה מהירה ושיקום מלא של הפה והלסת.

סיכום

שיני הבינה התחתונות הן שיניים אחרונות במבנה הפה, אשר עקב מיקומן והמאפיינים המורכבים שלהן, נוטות להיות בעייתיות ולמחייב את עקירתן. במאמר זה סקרנו את מאפייני שיני הבינה התחתונות, את הסיבות המחייבות את עקירתן, ואת התהליך הרפואי-כירורגי המבוצע.

עקירת שן בינה תחתונה היא פרוצדורה מקובלת ונחוצה במרבית המקרים, בהתחשב ביתרונות שבמניעת הבעיות הבריאותיות, לעומת החסרונות והסיכונים המועטים יותר. רופא השיניים יספק הנחיות מפורטות על מנת להבטיח התמודדות מיטבית וניהול נכון של התהליך.

באמצעות הבנה מעמיקה של הנושא והיערכות נכונה, תוכלו להתמודד בהצלחה עם עקירת שן הבינה התחתונה ולהבטיח החלמה מהירה ושיקום מלא של הפה. זכרו – שיתוף פעולה מלא עם הרופא המטפל הוא מפתח להצלחה.

 

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד"ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים "איכילוב". בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא עקירת שן בינה תחתונה

סי.טי לפני עקירת שן בינה תחתונה

שלום, בעקבות תלונות שלי על רגישות וכאבים בצילום רגיל הרופא שיניים שלי מצא כי יש לי חור בשן בינה תחתונה (חשופה ברובה). הוא המליץ על עקירת השן והפנה אותי ל CT. מאחר ויש לי תת פעילות של בלוטת התריס...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 19/12/2023
עקירת שן בינה בהריון

היי , שבוע 16 להריון. צריכה לעקור שן בינה בצד שמאל בלסת תחתונה . יש חור גדול שגורם לכאבים מאוד חזקים . הייתי אצל שלושה רופאים פרטיים . שתיים מהם לא מוכנים לטפל בי ומפנים לבית חולים . אומרים שמדובר...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 16/02/2021