טיפול שורש הוא הליך דנטלי נפוץ שכולל הסרת רקמת עיסה נגועה או פגומה מהשן ואטימה שלה,  בכדי למנוע נזק נוסף או זיהום. למרות שהטיפול יעיל מאוד, הוא עלול לגרום לכאב ולאי נוחות במהלך הימים והשבועות שלאחריו.

סיבות לכאבים אחרי טיפול שורש

 

בעוד טיפול שורש הוא בדרך כלל בטוח ויעיל, כאמור הוא יכול לגרום לכאב ואי נוחות. כמה גורמים נפוצים לכאב לאחר טיפול שורש כוללים:

 

דלקת של רקמת העיסה

 

במהלך טיפול שורש רקמת העיסה בתוך השן מוסרת כדי למנוע זיהום ונזק נוסף. יחד עם זאת, ההליך עצמו של ההסרה עלול לעתים להביא לדלקת ברקמות הסובבות, מה שמוביל לכאב ואי נוחות.

 

דלקת היא תגובה טבעית של הגוף לפציעה או זיהום. כאשר הריקמה ניזוקה, הגוף שולח תאי דם לבנים לאזור הפגוע כדי להדוף כל זיהום ולהתחיל בתהליך הריפוי. דלקת של רקמת העיסה יכולה לגרום לכאב ורגישות בשן המושפעת, כמו גם נפיחות ורגישות בחניכיים שמסביב. משככי כאבים ללא מרשם, כגון איבופרופן או אצטמינופן, יכולים להקל תסמינים אלו.

 

ברוב המקרים, דלקת של רקמת העיסה תחלוף בתוך כמה ימים או שבועות לאחר הטיפול. למרות זאת אם הכאב ואי הנוחות נמשכים, חשוב לפנות לרופא השיניים או לאנדודונט להמשך הערכת מצב רפואי וטיפול. הרופא עשוי להמליץ ​​על טכניקות נוספות לטיפול בכאב ובמקרים נדירים להמליץ על טיפול שורש חוזר.

 

זיהום שורשי

 

אחת המטרות העיקריות של טיפול שורש הינה הסרה של רקמת העיסה הנגועה או הפגועה מתוך השן, למניעת נזק או זיהומים נוספים. חשוב לציין כי בחלק מהמקרים לא מסירים באופן מלא את כל הרקמה הנגועה, מה שמוביל לזיהום שיורי.

 

זיהום שיורי יכול לגרום לכאבים בשן אחרי טיפול שורש ולאי נוחות בשן המושפעת, כמו גם נפיחות ורגישות בחניכיים שמסביב. זה יכול גם להוביל להתפתחות של מורסות או סיבוכים נוספים אחרים.

 

אם אתם חשים בכאב אחרי טיפול שורש או אי נוחות לאחריו, ייתכן שיש לכם זיהום שיורי. רופא השיניים או האנדודונט (רופא שיניים מומחה לטיפול בשורשים וברקמות שמסביב לשיניים) יכולים לבצע בדיקות נוספות, כמו למשל  צילומי רנטגן או בדיקת חיוניות לעיסה, בכדי לקבוע האם אכן מדובר במקרה של זיהום שיורי.

 

ככל שמתגלה זיהום שיורי, רופא השיניים עשוי להמליץ ​​על טיפול שורש להסרת הרקמה הנגועה הנותרת בכדי למנוע סיבוכים נוספים. הרופא גם עשוי לתת מרשם לאנטיביוטיקה על מנת לנקות את הזיהום. 

 

טראומה לרקמות שמסביב

 

במהלך טיפול שורש, המכשירים המשמשים להסרת רקמת העיסה הנגועה עלולים לעתים לגרום לטראומה ברקמות הסובבות. זה יכול להוביל למצב של כאבים אחרי טיפול שורש ואי נוחות כמו גם כאבים בשן המושפעת, לצד נפיחות שאחרי הטיפול, ורגישות בחניכיים שמסביב.

 

טראומה לרקמות הסובבות הללו יכולה גם לגרום לחבורות או דימום, מצב אשר יכול להחמיר לכאבים ואי נוחות. משככי כאבים ללא מרשם, כגון איבופרופן או אצטמינופן, יכולים לעזור להקל על התסמינים.

 

ברוב המקרים, טראומה לרקמות הסובבות כמו גם כאב אחרי טיפול שורש יחלפו בתוך כמה ימים או שבועות שלאחר הטיפול עצמו. יחד עם זאת, במידה והכאב ואי הנוחות נמשכים, חשוב לפנות לרופא השיניים או לאנדודונט להמשך טיפול.

 

שבר במכשירי תעלת שורש

 

במקרים נדירים, המכשירים המשמשים במהלך טיפול שורש יכולים להישבר בתוך השן, ולגרום לכאב  ואי נוחות. שבר זה ידוע בשם 'שבר כלי טיפול שורש'. שברים אלו יכולים להתרחש מכמה סיבות, כגון שימוש במכשיר שחוק או פגום, שימוש במכשיר גדול מדי עבור השן, או מפגש עם חסימה בלתי צפויה או עקמומיות בתעלת השורש.

 

במידה ומתרחש שבר בכלי טיפול שורש, רופא השיניים או האנדודונט עשויים להמליץ ​​על טיפול שורש כדי להסיר את המכשיר השבור ולמנוע סיבוכים נוספים. במקרים מסוימים, ניתוח אנדודונטי עשוי להיות נחוץ כדי להסיר את המכשיר השבור. חשוב להבין כי שברים בכלי טיפול שורש הם נדירים, אבל הם יכולים להוות סיבוך רציני בטיפול שורש.

 

הארכת יתר של חומר המילוי

 

לאחר הסרה של  רקמת העיסה הנגועה או הפגועה מתוך השן במהלך הטיפול בשורש, ממלאים את האזור בחומר דמוי גומי הנקרא גוטה-פרצ'ה בכדי לאטום אותו ולמנוע זיהום נוסף או נזק. במקרים מסוימים, החומר הזה (gutta-percha) עלול להביא להרחבה יתר על המידה (overextended) של אזור הרקמות שמסביב, מה שמביא לתחושת כאב ואי נוחות. זה יכול גם להוביל להתפתחות של מורסות או סיבוכים אחרים.

 

אם אתם חווים כאב או אי נוחות לאחר טיפול שורש, רופא השיניים יכול לבצע בדיקות נוספות, כגון צילומי רנטגן או בדיקת חיוניות עיסה, כדי לקבוע אם הארכת יתר של חומר המילוי היא הגורם לכך. אם מתגלית הארכת יתר של חומר המילוי, הרופא עשוי להמליץ על טיפול שורש חוזר  בכדי להסיר את החומר העודף ולמנוע סיבוכים נוספים. הוא גם עשוי לרשום לכם אנטיביוטיקה על מנת לסייע בניקוי הזיהום. 

 

טיפול שורש

 

הטיפול בכאב הנלווה לטיפול שורש

 

אם אתם חווים כאב או אי נוחות לאחר טיפול שורש, יש כמה אפשרויות טיפול שעשויות לעזור להקל על הסימפטומים. כמה אפשרויות טיפול נפוצות כוללות:

 

משככי כאבים – תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) כגון איבופרופן או נפרוקסן יכולות לעזור להפחית כאב ודלקת לאחר טיפול שורש. Acetaminophen יכול לשמש גם להקלה על כאב, אך אין לו תכונות אנטי דלקתיות. חשוב לעקוב אחר הוראות המינון על האריזה ולא ליטול יותר מהמינון היומי המומלץ. נטילת יותר עלולה להוביל לתופעות לוואי כגון קלקול קיבה, כיבים, או נזק לכבד.

 

אם יש לכם מצבים רפואיים למיניהם או שאתם נוטלים תרופות אחרות במקביל, חשוב להתייעץ עם הרופא או הרוקח לפני נטילת NSAIDs או acetaminophen. הם יכולים לייעץ לכם לגבי האינטראקציות הפוטנציאליות של תרופות אחת עם השנייה, וסיכונים אפשריים.

 

אנטיביוטיקה – אם יש לכם זיהום שיורי או סיבוכים אחרים לאחר טיפול שורש, רופא השיניים או אנדודונט שלכם עשויים לרשום אנטיביוטיקה כדי לעזור לנקות את הזיהום. אנטיביוטיקה עובדת על ידי הרג ועיכוב של התפתחות החיידקים. את האנטיביוטיקה ניתן ליטול דרך הפה או במגע עם המקום עצמו הפגוע, בהתאם לסוג וחומרת הזיהום.

 

חשוב לקחת אנטיביוטיקה בדיוק כפי שנקבע ולסיים את כל מהלך מנת הטיפול התרופתי, גם אם הסימפטומים שלכם משתפרים לפני סיום מנות התרופה. אי השלמת מלוא המנות עלולה להוביל לפיתוח עמידות החיידקים לאנטיביוטיקה.

 

טיפול שורש בתעלת השורש

 

אם הטיפול הראשוני בתעלת השורש לא היה מוצלח או אם יש סיבוכים כגון זיהום שיורי, רופא השיניים עשוי להמליץ ​​על טיפול חוזר שורש כדי לטפל בבעיה. טיפול שורש חוזר כולל הסרת חומר המילוי מתוך השן, ניקוי תעלת השורש ומילוי מחדש של השן בחומר חדש. במקרים מסוימים, מבוצעים הליכים נוספים כגון אפיקואקטומיה (הסרה כירורגית של קצה שורש השן) או שילוב של כתר דנטלי עשויים גם כן להיות נחוצים.

 

טיפול שורש מחדש יכול להיות הליך מורכב יותר מאשר טיפול שורש ראשוני, ועשוי לדרוש פגישות מרובות. עם זאת, זו יכולה להיות  דרך יעילה לטפל בסיבוכים ולהקלה על כאבים ואי נוחות.

 

הוצאת השן המושפעת 

 

במקרים נדירים, ייתכן שיהיה צורך לעקור את השן המושפעת (העודפת) על מנת להקל על הכאב ולמנוע סיבוכים נוספים לאחר טיפול שורש. עקירת שן כרוכה בהסרת השן כולה מהשקע שבעצם הלסת. הדבר עלול להיות פולשני ומורכב יותר לעומת טיפול שורש, ועשוי לדרוש הליכים נוספים כגון השתלת עצם או למקם  שתל דנטלי.

 

במידה ורופא השיניים שלכם ממליץ על עקירת שן, חשוב להקפיד לשוחח איתו על כל אפשרויות הטיפול הזמינות ועל הסיכונים והיתרונות הפוטנציאליים של כל אפשרות. כמו כן, חשוב לעקוב בקפידה אחר ההוראות לפני ואחרי הטיפול, להבטחת התוצאה הטובה ביותר האפשרית.

 

טיפול שורש

 

מניעת כאב לאחר טיפול שורש

 

בעוד שכאב ואי נוחות לאחר טיפול שורש הם נורמליים, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כדי לעזור למנוע סיבוכים ולמזער את הסימפטומים. כמה טיפים למניעת כאב לאחר טיפול שורש כוללים:

 

היגיינת פה נכונה: צחצחו ושטפו שיניים באופן קבוע כדי למנוע זיהום נוסף או נזק לשן המטופלת. הקפידו לעקוב אחרי כל הוראות הטיפול שנתן לכם הרופא.

 

שגרת בדיקות שיניים: בדיקות שיניים שגרתיות יכולות לעזור לזהות בשלב מוקדם בעיות פוטנציאליות, ולמנוע סיבוכים נוספים.

 

הימנעות ממזונות קשים או פריכים: לעיסת מזונות קשים או פריכים עלולה להפעיל לחץ על השן המטופלת, ולגרום לכאב ואי נוחות. רצוי להעדיף למזונות רכים וקלים ללעיסה בימים הראשונים שלאחר הטיפול.

 

שימוש במשככי כאבים ללא מרשם בהתאם להוראות: תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) כגון איבופרופן או נפרוקסן יכולות לסייע בהפחתת כאב ודלקת לאחר טיפול שורש. Acetaminophen יכול לשמש גם להקלה על כאב, אך אין לו תכונות אנטי דלקתיות. הקפידו לעקוב אחר הוראות המינון על האריזה ולא לעבור את המינון היומי המומלץ.

 

ניהול מתחים: מתח עלול להחמיר כאב ואי נוחות. עיסוק בפעילויות המפחיתות מתחי כגון נשימות עמוקות, מדיטציה, או דמיון מודרך יש בכוחם לעזור לקדם הרפיה ולהפחית כאבים ואי נוחות.

 

דר דורון אבניאלי רופא שיניים
ד"ר דורון אבניאלי
מרכז השתלות שיניים

מנהל פורום רופאי שיניים

ד"ר דורון אבניאלי בוגר אוניברסיטת תל- אביב בשנת 1976. רופא שיניים בוגר הדסה ירושלים בשנת 1985 . מנתח פה ולסת, לאחר ארבע שנות עבודה במחלקת פה ולסת בבית החולים "איכילוב". בעל ניסיון עשיר בהשתלות, ניתוחי פה ולסת ושיקום הפה, חבר הנהלת העמותה הישראלית.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא כאבים אחרי טיפול שורש

טיפול שורש גם אם אין כלל כאבים

שלום רב, לאחר צילום רנטגן נמצא חור דיי עמוק באחת מהשיניים. החור מגיע ממש קרוב למרכז השן, אך לי אין כאבים בכלל (השן גם מגיבה לקור). רופא השיניים המליץ על טיפול שורש לאור העומק. האם באמת רצוי לבצע...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 10/10/2020
טיפול שורש משהו לא ברור

ב 12/1/2024 עשיתי טיפול שורש במרפאת שיניים, הרופא קדח בשן והוצא עששת, שם תרופה ושם סתימה זמנית, בביקור השני אמר לי עדיף שנשאיר את התרופה עוד שבוע ועשה לי ניקוי אבנית. הוא אמר שצריך לקטול את העצב ולשים...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 30/01/2024
טיפול שורש

שלום רב לפני כ-3 חודשים בוצע טיפול שורש בשן מס' 16 מאז כאבים בשן במיוחד בלעיסה כרגע השן עם מבנה ללא כתר לאחר התיעצות עם 3 רופאים קיבלתי 3 חוות דעות שונות 1. שהיתד מוברגת לשן 2. פיספסו תעלה 3. נכנס חומר...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 14/01/2024
טיפול שורש מומחה או לא בהכרח?

שלום.בשן 16 אני אמור לעשות טיפול שורש לפי הקביעה של קופת חולים כי יש שם סתימה עמוקה מלפני 4 חודשים,שגורמת לרגישות וכאבים עולים ויורדים.הבעיה שמומחה טיפול שורש בסניף הוא רק בסוף מאי אבל בסניף אחר...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 20/03/2022
אחרי טיפול שורש

שלום, עשיתי טיפול שורש לפני כמה חודשים עקב דלקת בקצה השורש. הרופא שם בשן קלציום הדרוקסיד ולאחר כאבים עזים של כמה ימים ומרשם לאנטיביוטיקה הכאבים נרגעו. עליי לסיים את הטיפול בשן. בנתיים התבקשתי...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 10/08/2021
טיפולי שורש חוזרים

שלום רב עברתי למעלה מ10 טיפולי שורש כולל טיפולי שורש חוזרים ועפ הצילומים כיבור חצי שנה יש לי דלקות כמט בכל הטיפולים. לאחרונה אפילו הייתה לי דלקת חריפה מלווה בכאבים כך שעקרתי שתי שיני...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 18/11/2018
סימנים לבעיה של טיפול שורש

האם הסימנים לטיפול שורש חייבים להיות כאבים בשן, רגישות לחום וקור ודלקת ?   האם יכול להיות מצב שיש בעיה שמצריכה טיפול שורש מבלי שיהיו הסימנים האלה? תודה, מיכל

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 21/07/2017
כאבים כרונים - מה שנראה לי.

לפניי קצת יותר משנה שן תחתונה ליד הניב פנימה החלה לכאוב כאבים בלתי נסבלים מלווים בבכי וזעקות לשמיים. נגשתי לרופא שיניים, הוא ביצע צילום פנורמי וראה שיש דלקת בשורש השן ויש צורך וטיפול שורש, אבל...

הודעות בפורום פורום רופאי שיניים 24/05/2017