enter-article כל מה שצריך לדעת על שיני בינה - מרכז רופאי שיניים ארצי | משרדים: בית עובד 8, תל אביב (פריסה ארצית) | טלפון: 072-3314624 כתובת מייל: idencoil@gmail.com
רופאי שיניים » מאמרים וחדשות » כל מה שצריך לדעת על שיני בינה

כל מה שצריך לדעת על שיני בינה

שיני הבינה מופיעות אצלנו בפה בסביבות גיל 20, כאשר הן לא מופיעות אצל כל בני האדם. במהלך השנים האחרונות חלה הפחתה בצורך בשיני בינה עקב העובדה שהמזון נהפך לרך יותר וכתוצאה מכך, אין אנו זקוקים למספר רב של טוחנות בפה שלנו.

מהן שיני בינה?

שיני בינה, הידועות גם בשם טוחנות שלישיות, הן מערכת השיניים האחרונה שצצה בפה. הן מתפתחות בדרך כלל במהלך שנות העשרה המאוחרות או תחילת שנות העשרים. שיני בינה נקראות כך מכיוון שמאמינים שהן מופיעות כאשר אדם מבוגר וחכם יותר. שיניים אלו היו נחוצות פעם לאבותינו הקדמונים שהייתה להם תזונה שונה שהורכבה ממזון מחוספס וקשה, שדרש כוח לעיסה נוסף. עם זאת, בעידן המודרני, הלסתות שלנו הפכו קטנות יותר, ולעתים קרובות אין מספיק מקום לשיניים הנוספות הללו לבקוע כראוי.

כתוצאה מכך, שיני בינה גורמות לרוב לבעיות שיניים שונות. הן יכולות להיות מושפעות, כלומר אין להם מספיק מקום כדי להופיע במלואו. כאשר שן בינה נפגעת, היא יכולה לצמוח בזווית או להישאר כלואה בתוך עצם הלסת. זה יכול להוביל לכאב, זיהום ובעיות אחרות בבריאות הפה. במקרים מסוימים, שיני בינה עשויות שלא לגרום לבעיות כלל ואם הן מיושרות כראוי וניתן לנקות אותן בקלות, ניתן להשאיר אותן ללא התערבת.

בקיעת שיני בינה יכולה להשתנות מאדם לאדם. לחלק מהאנשים יש את כל ארבע שיני הבינה, בעוד שלאחרים יש פחות או אפילו בכלל לא. מספר שיני הבינה שיש לאדם תלוי בגנטיקה שלו וניתן לקבוע זאת באמצעות צילומי רנטגן דנטליים. צילומי רנטגן אלו מסייעים לרופאי שיניים להעריך את מיקומן ומצבן של שיני הבינה ולקבוע האם יש צורך להסירן או לפקח עליהן מקרוב.

מדוע מופיעות שיני בינה

ישנן מספר סיבות נפוצות לעקירת שיני הבינה:

האחת נובעת בשל כאבים מדלקת ועששת או עקב זיהום החניכיים שמסביב לשן.

הסיבה השנייה היא בקיעה חלקית. שיני הבינה הן האחרונות שבוקעות, ולכן יש מקרים של חוסר התאמה בין כל רוחב השיניים הנתון של הלסת. ישנם מקרים שבהם אין מספיק מקום בחלל הפה, אשר יאפשר את הבקיעה של שיני הבינה. ההשלכות של בקיעה חלקי הן שהדבר עוזר להתיישבות של פלאק חיידקי באזור והופך בנקל לנקודת זיהום.

הסיבה השלישית היא דחיסה, כאשר שברגע שקיימות לסתות קטנות, אז אלו מתקשות להכיל גם את תוספת שיני הבינה. הדבר הנ"ל מוביל ללחץ שעלול לגרום להפרעות צפיפות שיניים באזור הקדמי או של שיניים אחרות בחלל הפה. הסיבה הרביעית היא ציסטה (כיס מלא נוזלים- לפעמים הוא גם מוגלתי), אשר פוגעת ברקמות הסמוכות.

מומלץ לפנות אל רופא שיניים כבר בגיל 18 על מנת לקבל ייעוץ מוקדם, ואף במטרה לאתר את קיומה של התופעה כדי למנוע את תופעות הלוואי שלה ונזק לשיניים הסמוכות. רופא השיניים נעזר בצילום פנורמי (צילום לסתות) על מנת לקבל תמונה ספציפית של המקום, ואף להתבונן בכל מבנה הלסת והשיניים.

כאמור, שיני הבינה מלווים בכאבים המאופיינים במספר סימנים שמאפיינים אותם כגון: כאבים קלים של לחץ, נפיחות באזור האחורי של הלסת ובמבוא הלוע, נפיחות בלוטות לימפה תת לסתיות, התכווצות שרירי הלעיסה, קשיים בפתיחה ועד נפיחות קשה של הצד הנגוע.

ברגע שהכאבים הללו מופיעים, הרי חשוב מאוד לפנות באופן מיידי אל רופא שיניים כדי לקבל ייעוץ בעניין. לאחר שהרופא יבצע את הצילום הפנורמי, אז ישנם כמה סוגי טיפולים, ביניהם: טיפול אנטיביוטי, טיפול פיזיותרפי כדי לשחרר את השרירים המכווצים, עקירה כירורגית (עקירת שן שבה מבוצע חיתוך של החניכיים וחשיפת העצם. מבצעים עקירה כירורגית ברגע שלא ניתן לבצע אחת רגילה).

במקרים בהם עוקרים שן בינה בלסת אחת, הרי מומלץ לבצע עקירה נוספת בקשת הנגדית בשל העובדה, כי השן שלא נעקרה היא שותפה מלאה לתהליך הלעיסה ועשויה להמשיך ולבקוע לקשת השיניים. חשוב לציין כי כיום מבצעים את עקירת שיני הבינה רק במידה וקיים צורך רפואי בכך.

כמה שיני בינה יש?

מספר שיני הבינה שיש לאדם יכול להשתנות, אך בדרך כלל, ישנן ארבע שיני בינה בסך הכל. שיניים אלו ממוקמות בחלק האחורי של הפה, שתיים בחלק העליון ושתיים בחלק התחתון. עם זאת, אין זה נדיר שלחלק מהאנשים יש פחות או אפילו יותר שיני בינה. לחלק מהאנשים יש רק שן בינה אחת או שתיים, בעוד שלאחרים אין בכלל שן בינה. מספר שיני הבינה שיש לאדם נקבע על פי הגנטיקה שלו וגודל הלסת שלו.

חשוב לציין כי היעדר שיני בינה או חסר אינו מעיד על חריגות דנטליות כלשהן. למעשה, אנשים רבים התפתחו להיות בעלי לסתות קטנות יותר, שאין להן מספיק מקום כדי להכיל את כל ארבע שיני הבינה. כתוצאה מכך, שיניים אלו עלולות לא להתפתח או להישאר מושפעות בתוך עצם הלסת.

ניתן לקבוע נוכחות של שיני בינה באמצעות צילומי רנטגן דנטליים. צילומי רנטגן אלו מאפשרים לרופאי שיניים להעריך את המיקום, הגודל והמצב של שיני הבינה. על סמך מידע זה, הם יכולים לקבוע אם יש צורך להסיר את שיני הבינה או לפקח מקרוב. במקרים בהם גורמת שן בינה כאבים, זיהום או בעיות שיניים אחרות, לרוב מומלצת עקירה.

שיני בינה

המציאות הלא נעימה של כאבי שיני בינה

כאבי שיני בינה יכולים להיות חוויה לא נוחה ומעיקה להפליא. הכאב הקשור לשיני בינה מתרחש לעתים קרובות כאשר הן נפגעות או בוקעות חלקית. כאשר שיני הבינה מנסות להידחף דרך החניכיים אל הפה, הן עלולות לגרום לנפיחות, דלקת ולחץ על הרקמות שמסביב, לגרום לאי נוחות או כאב מתמיד בחלק האחורי של הפה.

במקרים מסוימים, כאבי שיני בינה יכולים להיות לסירוגין, מגיעים והולכים כשהשיניים ממשיכות להזיז ולנסות למצוא את דרכן החוצה. עם זאת, עבור אנשים רבים, הכאב יכול להיות קבוע ואינטנסיבי, מה שמקשה על אכילה, דיבור או אפילו שינה כראוי. הכאב יכול להקרין גם ללסת, לאוזן ולצוואר ולגרום לאי נוחות נוספת.

לצד הכאב, תופעות נוספות עלולות להתלוות לבקיעת שן בינה. אלה יכולות לכלול אדמומיות ונפיחות של החניכיים, ריח רע מהפה, קושי לפתוח את הפה במלואו וטעם לא טוב בפה עקב הצטברות חיידקים סביב השיניים שנפגעו.

חשוב לציין שלא כולם יחוו כאבי שיני בינה. לחלק מהאנשים יש מספיק מקום בלסתות כדי שהשיניים יבקעו מבלי לגרום לאי נוחות או סיבוכים. עם זאת, למי שכן חווה כאב, פנייה לייעוץ שיניים חיונית.

התעלמות מכאבי שיני בינה עלולה להוביל לבעיות חמורות יותר בטווח הארוך, כמו זיהומים, ציסטות ונזק לשיניים שכנות. רופאי שיניים יכולים להעריך את מיקום שיני הבינה באמצעות צילומי רנטגן ולקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר, אשר עשויה להיות כרוכה בעקירה או אפשרויות טיפול אחרות כדי להקל על הכאב ולמנוע סיבוכים נוספים.

שיני בינה כלואות

כאשר לשיני בינה אין מספיק מקום להגיח במלואן או לצמוח במיקום הנכון, הן עלולות להילכד או להיפגע. מצב זה מתרחש כאשר השיניים אינן מסוגלות לפרוץ את החניכיים. שיני בינה כלואות יכולות להוות איום נסתר, מכיוון שהן עלולות להוביל למגוון של בעיות שיניים אם לא מטפלים בהן.

אחד החששות העיקריים עם שיני בינה כלואות הוא הסיכון המוגבר לזיהום. מכיוון שהן מכוסות חלקית על ידי רקמת חניכיים, יכול להיות קשה לנקות כראוי סביב השיניים הללו. חיידקים וחלקיקי מזון יכולים בקלות להילכד בסדקים, מה שמוביל להתפתחות מחלת חניכיים או עששת.

בנוסף, שיני בינה כלואות עלולות להפעיל לחץ על השיניים הסמוכות, ולגרום לצפיפות או קו שיניים לא ישר. הדבר עלול לשבש את היישור הטבעי של השיניים ולגרום לבעיות נשיכה או צורך בטיפול אורתודונטי בעתיד.

סיבוך נוסף הקשור לשיני בינה כלואות הוא היווצרות של ציסטות או גידולים. שקים מלאים נוזלים אלה יכולים להתפתח סביב השיניים הנפגעות, ועלול לגרום נזק לעצם שמסביב ולשיניים הסמוכות. אם לא מטפלים בזה, הציסטות עלולות להוביל לבעיות חמורות יותר בבריאות הפה.

יתר על כן, שיני בינה כלואות עלולות לגרום לכאב כרוני ואי נוחות. כשהשיניים ממשיכות לנסות ולדחוף, הן עלולות ליצור לחץ על הרקמות שמסביב, מה שמוביל לכאב מתמשך בלסת, באוזן ובראש ולהשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והרווחה הכללית של האדם.

עקירת שן בינה

עקירת שן בינה היא הליך דנטלי נפוץ המבוצע להסרת שן בינה אחת או יותר. הליך זה מומלץ בדרך כלל כאשר שיני הבינה גורמות לכאב, זיהום או בעיות שיניים אחרות.
במהלך העקירה, רופא השיניים או מנתח הפה יבצעו הרדמה מקומית כדי להקהות את האזור סביב השן. במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בהרדמה כללית.

לאחר שהאזור חסר תחושה, רופא השיניים יעשה חתך ברקמת החניכיים כדי לגשת לשן הבינה. אם השן נפגעת או לכודה, ייתכן שיהיה צורך להסיר מעט רקמת עצם כדי לחלץ אותה במלואה.
לאחר הוצאת השן, רופא השיניים ינקה את האזור ויתפור את רקמת החניכיים בחזרה. הרופא עשוי גם להניח גזה מעל המקום כדי לסייע בשליטה על הדימום ולקדם את עצירת הדם.


נורמלי לחוות קצת נפיחות, אי נוחות ודימום קל לאחר החילוץ. רופא השיניים יספק הנחיות כיצד לנהל את התסמינים הללו ולקדם ריפוי.
ברוב המקרים, תקופת ההחלמה לאחר עקירת שן בינה מהירה יחסית, כאשר ריפוי מלא נמשך כשבוע עד שבועיים. בזמן זה חשוב להקפיד על הנחיות רופא השיניים לגבי היגיינת הפה, אכילת מזון רך והימנעות מפעילות מאומצת.
בסך הכל, עקירת שן בינה היא הליך בטוח ויעיל לשיכוך כאבים ולמניעת בעיות שיניים עתידיות. אם אתם חווים בשן בינה כאבים או שיש לכם חששות לגבי שיני הבינה שלכם, עדיף להתייעץ עם רופא שיניים שיוכל לתת ייעוץ מותאם אישית ולהמליץ על הטיפול המתאים.

איך להתמודד עם כאבי שיני בינה?

כאשר חווים כאבי שיני בינה, חשוב לנהל את אי הנוחות ולמצוא הקלה. הנה כמה אסטרטגיות שיעזרו להתמודד עם כאבי שיני בינה:

משככי כאבים ללא מרשם: תרופות נגד כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן או פרצטמול יכולות להיות יעילות בהפחתת כאבי שיני בינה. עקבו אחר המינון המומלץ והתייעצו עם איש מקצוע רפואי אם אתם סובלים ממצבים רפואיים או נוטלים תרופות אחרות.

שטיפות מי מלח: שטיפה עדינה של הפה עם מי מלח חמימים יכולה לעזור להקל על כאבי שיני בינה. ממיסים חצי כפית מלח בכוס מים חמימים ומגרגרים אותה בחלל הפה למשך כ-30 שניות לפני שיורקים החוצה. הדבר יכול לעזור להפחית את הדלקת ולהרגיע את החניכיים.

ג'לים להרדמה מקומיים: קיימים ג'לים להרדמה ללא מרשם שיכולים להקל זמנית על כאבי שיני בינה. מרחו כמות קטנה מהג'ל על האזור הפגוע באמצעות ידיים נקיות או צמר גפן. הקפידו לעקוב אחר ההוראות שעל האריזה והימנעו מלבלוע את הג'ל.

בנוסף, חשוב לשמור על היגיינת פה טובה כדי למנוע אי נוחות וסיבוכים נוספים. הנה כמה טיפים שכדאי לזכור:

- צחצחו בעדינות: השתמשו במברשת שיניים בעלת זיפים רכים וצחצחו בעדינות את השיניים, כולל האזור סביב שן הבינה. היזהר לא להפעיל לחץ רב מדי כדי להימנע מהחמרת הכאב.

- שימוש בחוט דנטלי בזהירות: חשוב לנקות בין השיניים, גם אם זה לא נוח. השתמשו בטכניקת שימוש בחוט דנטלי עדין והיו מודעים כאשר מגיעים לאזור שסביב שן הבינה.

- שטיפה עם מי פה: מי פה יכול לעזור להפחית חיידקים ולמזער את הסיכון לזיהום. שטפו את הפה עם מי פה ללא אלכוהול לאחר הצחצוח ושימוש בחוט דנטלי.

עוד באותו נושא

דחיקת לשון - התסמינים, הגורמים ודרכי הטיפול

דחיקת לשון - התסמינים, הגורמים ודרכי הטיפול

דחף הלשון, הידוע גם בשם חוסר איזון שרירי אורופציאלי, הוא מצב שבו הלשון דוחפת אל השיניים הקדמיות במהלך בליעה, דיבור או מנוחה. תנועת לשון חריגה...

כל מה שרציתם לדעת על ביטוח שיניים

כל מה שרציתם לדעת על ביטוח שיניים

קרוב ל-10 אחוז מהישראלים מחזיקים בביטוח שיניים, זאת למרות שההוצאה על טיפולי שיניים תופסות אחוז דומה מכלל ההוצאות על טיפולים בריאותיים       מחקרים...

פתרונות מתקדמים להשתלת שיניים

פתרונות מתקדמים להשתלת שיניים

השתלת שיניים נחשבת לטיפול רפואי נפוץ הרבה יותר מכפי שהיינו רוצים שהוא יהיה. היא נכנסת לתמונה כאשר אנחנו סובלים משיניים חסרות או פגומות לחלוטין,...

נסיגת חניכיים - ממה זה נגרם ואיך מטפלים

נסיגת חניכיים - ממה זה נגרם ואיך מטפלים

חמישים אחוז מהצעירים סובלים מנסיגת חניכיים, קרוב ל90 אחוז מבני שישים ומעלה סובלים גם היא מהתופעה. כיצד מתמודדים מולה? אתם הולכים אל רופאי...

טיפול שורש - כל מה שחשוב לדעת על הטיפול

טיפול שורש - כל מה שחשוב לדעת על הטיפול

טיפול שורש הוא הליך דנטלי שנועד להציל שן פגומה או נגועה. לרוב זהו המוצא האחרון למנוע את עקירת השן ולשמור על בריאות הפה. הטיפול כולל הוצאת החלק...

string(29) "categoryרופא שיניים"